FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mijenjat će se optužnica u "slučaju Lora"

SPLIT, 18. listopada 2004. (Hina) - - Zastupnik optužbe u "slučajuLora" zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Michelle Squiccimaropotvrdio je kako će optužnica, odnosno njezini dijelova bitipromijenjeni u tijeku postupka, u skladu sa zahtjevom Vrhovnog suda uodluci kojom je poništena prvostupanjska oslobađajuća presuda.
SPLIT, 18. listopada 2004. (Hina) - - Zastupnik optužbe u "slučaju Lora" zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Michelle Squiccimaro potvrdio je kako će optužnica, odnosno njezini dijelova biti promijenjeni u tijeku postupka, u skladu sa zahtjevom Vrhovnog suda u odluci kojom je poništena prvostupanjska oslobađajuća presuda.

"Optužnicu ćemo mijenjati u skladu s rješenjem Vrhovnog suda, u tijeku postupka, odnosno kad se počnu izvoditi dokazi, ovisno o tome koje ćemo nove elemente dobiti, jer za to u ovom dijelu postupka nema potrebe, niti je moguće", rekao je Squiccimaro.

Vrhovni je sud upozorio na manjkavosti i nepreciznosti u optužnici u vezi s preispitivanjem tužiteljeve tvrdnje da su "svi optuženici odgovorni za počinjenje teškoga kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno za mučenje i zlostavljanje zatočenika srpske nacionalnosti od ožujka do rujna 1992., što je prouzročilo smrt dvojice zatvorenika Gojka Bulovića i Nenada Kneževića", odnosno s nejasnoćom jesu li svi optuženici bili na dužnosti kad su se događala mučenja.

Osim toga Vrhovni sud upozorava i na to da iz optužnice nije jasno je li Split u prijeporno vrijeme bio područje pod ratnim operacijama, što je bitno za kvalifikaciju djela kao ratnog zločina.

Glasnogovornica Županijskog suda u Splitu Marica Šćepanović kazala je danas kako je preuranjena obavijest da će glavna rasprava u ponovljenu postupku protiv osmorice bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin u Vojnoistražnom centru Lori u Splitu početi u siječnju iduće ili u već u prosincu ove godine, kako se jučer moglo doznati iz neslužbenih izvora.

"Hoće li glavna rasprava početi u prosincu ili siječnju još je rano govoriti", kazala je glasnogovornica, naglasivši kako "Sudsko vijeće za ratne zločine", kojim predsjeda sutkinja Spomenka Tonković, "o tome još nije raspravljalo, jer za to još nisu stvoreni uvjeti".

U zatvoru na Bilicama samo su tri od osmorice otpuženika: Tonći Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić, koji su uhićeni 11. listopada.

Kad će za ostalom petoricom, prvooptuženim Tomislavom Duićem, Josipom Bikićem, Miljenkom Bajićem, Davorom Banićem i Emilijom Bungurom, biti raspisana tjeralica, ovisi o tome kad će policija službeno izvijestiti Sud o do sada provedenim postupcima za njihovo uhićenje, rekla je glasnogovornica sutkinja Marica Šćepanović.

Optužnicu koja će se mijenjati Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je 27. ožujka 2002.

(Hina) xdstr yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙