FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR O IZMJENAMA OVRŠNOG ZAKONA

ZAGREB,5. listopada(Hina) - Hrvatski je sabor na današnjem početkuovotjednog zasjedanja razmotrio prijedlog izmjena Ovršnog zakona kojimje predviđeno isključivanje javnih bilježnika iz ovršnih postupaka.
ZAGREB,5. listopada(Hina) - Hrvatski je sabor na današnjem početku ovotjednog zasjedanja razmotrio prijedlog izmjena Ovršnog zakona kojim je predviđeno isključivanje javnih bilježnika iz ovršnih postupaka.

Prošle jeseni Sabor je u Ovršni zakon ugradio odredbu koja je javnim bilježnicima omogućavala sudjelovanje u ovrsi, a koja je trebala stupiti na snagu 1. listopada ove godine.

Kako u međuvremenu nisu doneseni predviđeni podzakonski akti, ta odredba nije zaživjela u praksi, pa Vlada od Sabora traži da izmjeni Zakon i javne bilježnike isključi iz ovršnog sustava.

Vladin prijedlog podržavaju klubovi vladajućih, protive mu se oporbene stranke, koje smatraju da bi odustajanje od sudjelovanja javnih bilježnika u ovrsi značilo odustajanje od započete reforme pravosuđa.

Vlada je imala dovoljno vremena donijeti podzakonske akte i organizirati javne bilježnike, kazao je HSS-ovac Josip Vresk, upozoravajući kako, osim ukidanja odredbe o sudjelovanju javnih bilježnika u ovršnim postupcima, Vlada ne predlaže nove mjere koje bi ubrzale ovršni postupak.

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) upozorila je na prenatrpanost sudova, na kojima, kaže, provedbu trenutno čeka 600.000 rješenja o ovrsi.

Damir Kajin (IDS) ocijenio je, pak, da je na Vladin prijedlog "značajno utjecao javnobilježnički lobi", kojem, kaže, "nije u cilju sudjelovati u ovrsi, kad imaju mogućnost sjajne zarade, bez previše truda".

Upozorio je i da prebrze izmjene organskih zakona stvaraju pravnu nesigurnost i potiču nepovjerenje u pravni sustav.

HDZ-ovac Velimir Pleše upozorava, pak, da Vlada nije imala izbora, doli ukinuti neprovedivu zakonsku odredbu, te naglasio da sudjelovanje javnih bilježnika u ovrsi poznaju zakonodavstva svega tri europske države, ali u vrlo ograničenom obliku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙