FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZIMBABVE: GLAVNI MUGABEOV PROTIVNIK OSLOBOĐEN OPTUŽBI

ZAGREB/HARARE,15. listopada(Hina) - Visoki sud Zimbabvea oslobodio jeu petak oporbenog čelnika Morgana Tsvangiraia od optužbi za izdaju i urotu s ciljem ubojstva predsjednika Roberta Mugabea, uz obrazloženjeda tužitelji nisu "izvan razumne sumnje" dokazali optužbe.
ZAGREB/HARARE,15. listopada(Hina) - Visoki sud Zimbabvea oslobodio je u petak oporbenog čelnika Morgana Tsvangiraia od optužbi za izdaju i urotu s ciljem ubojstva predsjednika Roberta Mugabea, uz obrazloženje da tužitelji nisu "izvan razumne sumnje" dokazali optužbe.

Tsvangirai, kojem je prijetila smrtna kazna da je proglašen krivim, presudu je dočekao s osmjehom, a njegovi pristaše s pljeskom u punoj dvorani kolonijalne zgrade Visokog suda u središtu Hararea.

Tsvangirai (52), najozbiljniji izazivač 24-godišnje Mugabeove vladavine, optužen je za urotu za ubojstvo predsjednika uoči kontroverznih izbora 2002. koje je dobio Mugabe, izvješćuje BBC.

Kazao je da osjeća "stvarno olakšanje jer mu je presudom dokazana nevinost" a njegov Pokret za demokratske promjene (MDC) nazvao je presudu "pobjedom za narod Zimbabvea i velikim udarcem snagama tiranije", javlja Reuters.

"Mislim da će presuda biti ozbiljan moralni poticaj MDC-u i narodu Zimbabvea", kazao je Tsvangirai koji se idućeg mjeseca mora vratiti u sudnicu na drugi proces zbog izdaje, povezan s njegovim pozivima 2003. na ulične prosvjede za svrgavanje Mugabea.

No, u petak je izjavio da "nije zabrinut" zbog tog suđenja i da su optužbe manje ozbiljne.

Uoči objave presude snage sigurnosti u Harareu stavljene su u najvišu pripravnost a specijalna policija palicama je rastjerala oko 200 pristaša MDC-a okupljenih pred sudom.

Zbog optužbi za krađu izbora 2002., SAD i EU uvele su sankcije, uključujući i zabranu putovanja, za Mugabea i druge čelnike vladajuće stranke Zanu-PF.

Zemlja se nalazi u dugogodišnjoj ekonomskoj krizi s nestašicama hrane, godišnjom inflacijom koja premašuje 300 posto i s više od polovice nezaposlenih stanovnika.

Političke napetosti u Zimbabveu povećavaju se ususret izborima zakazanim za iduću godinu koje oporbeni MDC zasad misli bojkotirati.

Glavni dokazi optužnice protiv Tsangviraija bili su tajno snimljen sastanak s političkim savjetnikom Ari Ben-Menasheom, održan u Montrealu u prosincu 2001., te iskaz samog Ben-Menashea da je optuženi od njega tražio ograniziranje atentata na Mugabea.

Glavni branitelj George Bizos, koji je 60-ih branio južnoafričkog čelnika Nelsona Mandelu od optužbi za izdaju, uspio je srušiti vjerodostojnost Ben-Menashea kao ključnog svjedoka.

Kazao je da se radi o "ozloglašenom i dokazanom lažljivcu" koji je na platnoj listi vladinih tajnih službi, a zadaću mu je bila diskreditirati oporbenog čelnika uoči izbora.

Mugabe (80), vlada Zimbabveom od stjecanja neovisnosti od Velike Britanije 1980. Bivši gerilski vođa naziva Tsangviraia marionetom Zapada koji ga nastoji svrgnuti zbog oduzimanja farmi bjelačkoj manjini i podjele parcela crnim bezemljašima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙