FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVJETSKI ZNANSTVENICI PONOVNO NAPALI ŠEĆER

OSLO, 7. listopada 2004. (Hina/AFP) - Svjetski znanstvenici koji sebave pitanjima utjecaja prehrane na ljudsko zdravlje u srijedu su uOslu ponovno kritizirali industriju šećera, optuživši je da skrivarizike koje ugljikohidrati imaju na čovjeka, ne samo na Zapadu negoširom planete.
OSLO, 7. listopada 2004. (Hina/AFP) - Svjetski znanstvenici koji se bave pitanjima utjecaja prehrane na ljudsko zdravlje u srijedu su u Oslu ponovno kritizirali industriju šećera, optuživši je da skriva rizike koje ugljikohidrati imaju na čovjeka, ne samo na Zapadu nego širom planete.

Okupljeni na dvodnevnom skupu u Oslu, desetak specijalista ima namjeru analizirati strategiju koju je prošle godine donijela Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) protiv šećera, koji uzrokuje kardiovaskularne bolesti, rak, dijabetes i debljinu.

"Debljina je danas među glavnim zdravstvenim problemima u svijetu. Iza debljine stoji prehrana a iza prehrane šećer", objasnio je Kaare Norum, predsjednik odbora WHO zaduženog za razmatranje pitanja prehrane, zdravlja i kretanja.

Oko 1.1 milijarde ljudi u svijetu ima prekomjernu tjelesnu težinu, dok pothranjenih ima 700 milijuna.

Po znanstvenicima, problem u velikoj mjeri počiva na nedostatku informacija o djelovanju šećera na zdravlje.

"Problem se ne ignorira ali protiv nas su interesi velikih", rekao je Norum. "Postoji sudar između gospodarskih interesa i interesa javnog zdravlja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙