FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 12,30 sati
ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati

ZAGREB - Tri sindikata školstva i znanosti najavljuju novi štrajk u školama i na fakultetima ako ne dođe do socijalnoga dijaloga s hrvatskom Vladom i povećanja plaća. Štrajk će se održati, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, prije donošenja proračuna za sljedeću godinu, od 22. do 28. studenoga, a o njegovu trajanju odlučit će sindikalna tijela. Sindikati traže 12 postotno povećanje osnovice za plaće, selektivan pristup prosvjeti, izdvajanje za obrazovanje od 6,5 posto BDP-a te provedbu reformi u obrazovanju.

LOVAS - U spomen na pogibiju 21 mještanina Lovasa hrvatske nacionalnosti, stradalih 18. listopada 1991. u minskom polju, danas je podno drvenog križa na mjestu stradavanja Lovaščana položen vijenac, a zatim je u općinskoj vijećnici održana komemorativna svečanost. Načelnik općine Željko Cirba podsjetio je kako su 18. listopada 1991. skupinu, u kojoj se nalazio 51 Hrvat iz Lovasa, pripadnici JNA i srpskih paravojnih snaga prisilno odveli u minsko polje na ulazu u Lovas. Pri prolasku kroz minsko polje poginuo je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno.

ZADAR - Županijski sud u Zadru oslobodio je jutros Milenka Radaka, benkovačkog Srbina, optužbe da je počinio ratni zločin u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine. Predsjednik Sudskog vijeća sudac Branimir Zorica rekao je kako nije utvrđeno da je Radak počinio toga dana ratni zločin u Škabrnji, odnosno da je sudjelovao u izvlačenju i odvođenju civilnog stanovništva i u ubijanju. Radak je sudjelovao u napadu na Škabrnju, zaključio je Sud, ali samo sudjelovanje u napadu ne znači da je netko i ratni zločinac.

ŠIBENIK - Za danas zakazano ročište glavne rasprave koja se na Općinskom sudu u Šibeniku vodi protiv Miljenka Žaje Krojfa, Siniše Šoše i Tončija Botice zbog kažnjivog djela ucjene, nije održano jer se prvookrivljeni Žaja nalazi na liječenju u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Datum novog ročišta nije određen.

ZAGREB - Ovogodišnja, 12. smotra dostignuća oglašavanja u Hrvatskoj, festival "FESTO 2004", održat će se u Opatiji od 21. do 23. listopada, a okupit će više od tisuću domaćih i inozemnih sudionika iz te industrije, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskoj gospodarskoj komori koja je pokrovitelj Festa. Hrvatska industrija tržišnog komuniciranja ostvaruje godišnji prihod od 500 milijuna eura i bilježi rast od 20-tak posto godišnje kazao je tom prilikom predsjednik Uprave Hrvatskog oglasnog zbora Ivica Vidović.

ZAGREB - U Zagrebu je osnovana Hrvatska zajednica za Downov sindrom sa ciljem zaštite prava osoba s tim genetskim poremećajem kako bi se poboljšale njihova medicinska i socijalna skrb, školovanje i zapošljavanje. "Zajednica zasad okuplja 160 djece i njihove roditelje iz nekoliko hrvatskih gradova - Zagreba, Splita, Čakovca, Rijeke, Osijeka - gdje već djeluju ili se osnivanju udruge za Downov sindrom, no pozivamo i sve ostale obitelji u Hrvatskoj kojih se to tiče da nam se pridruže", izjavila je dopredsjednica Zajednice Zrinka Minčir Sabolčec.

SPLIT - Brod Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Faust Vrančić" isplovio je jutros Iz luke Lora u višednevni prijateljski posjet Ratnoj mornarici Republike Italije i Gradu Veneciji, izvijestilo je Zapovjedništvo HRM-a. Posjet će trajati do 22. listopada, a, kako ističu u Zapovjedništvu HRM-a, to je nastavak dosadašnje uspješne bilateralne suradnje dvaju mornarica i prigoda za razgovore o razvoju te suradnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙