FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 18. listopada 2004.(Hina) -
ZAGREB, 18. listopada 2004.(Hina) -

ZAGREB - Predsjednički kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) bit će zamjenica predsjednika stranke Jadranka Kosor, izvijestio je novinare jučer predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. "Jadranka Kosor je kandidat za kojeg vjerujemo da će pobijediti i učinit ćemo sve da se to tako i dogodi", rekao je Sanader na konferenciji za novinare. HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Jadranka Kosor izjavila je da "HDZ može dobiti sve bitke, a sasvim sigurno i ovu". Kosor je rekla da se ne boji aktualnog predsjednika Stjepana Mesića kao kandidata na predsjedničkim izborima, jer da je dok još nije bila predjednički kandidat, imala zadovoljavajući rejting od 17 posto u odnosu na predsjednika Mesića.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Vlade Ivo Sanader rekao je jučer da je u konzultacijama s Državnim izbornim povjerenstvom potvrđen utorak, 21. prosinca kao datum predsjedničkih izbora. Vlada će raspisati izbore u skladu s uputama Državnog izbornog povjerenstva, koje tumači Ustav, rekao je Sanader ističući da ni HDZ-u nije drago da su izbori na radni dan, koji će biti neradni. Sanader je kazao da će HDZ pozvati sve političke stranke u Hrvatskoj da idu na izmjenu Ustava, tako da se izbori za predsjednika Republike održavaju svakih pet godina u istom mjesecu. Prema tumačenju Državnog izbornog povjerenstva, Ustav ne dopušta da se predsjednički izbori svakih pet godina održavaju u isto vrijeme, nego se datum pomiče dva mjeseca ranije.

RIMINI - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je jučer u Riminiju da je nominacija Jadranke Kosor za predsjedničkog kandidata HDZ-a bila očekivana te da tom kandidaturom praktično počinje izborna kampanja. "U svim anketama gospođa Kosor je bila rangirana vrlo visoko i mislim da to ni za koga nije iznenađenje", rekao je Mesić i ocijenio da je ona njegov ozbiljni protukandidat. Mesić je rekao da će on cijelu svoju kampanju voditi afirmativno. Govoreći o datumu izbora koji za prvi krug pada na radni dan 21. prosinca, predsjednik Mesić je rekao da su zakonski utvrđeni okviri u kojima se mora pojedina izborna radnja izvršiti, te da tu nije bilo previše izbora.

ZAGREB - Hrvatska agencija za telekomunikacije javno će priopćiti odluku Vijeća te agencije o dodjeli koncesija u mobilnoj telefoniji druge (GSM/DCS-1800) i treće generacije (UMTS). Po isteku roka za podnošenje ponuda na natječaj za dodjelu tri koncesije druge generacije mobilne telefonije (GSM/DCS-1800) i za tri koncesije treće generacije (UMTS) 14. rujna u Agenciji su otvorene ukupno dva pristigla zahtjeva i jedna ponuda. Postojeći hrvatski operateri mobilne telefonije, tvrtke T-Mobile Hrvatska i VIPnet predali su zahtjev samo za dodjelu UMTS koncesija, dok je jedinu ponudu za GSM koncesiju dala tvrtka "Tele2" d.o.o., iza koje stoji istoimeni švedski operater (13,00 sati, Jurišićeva 13).

ZAGREB - Ukupan rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom polugodištu ove godine, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, iznosio je 4 posto. To pokazuje da će godišnja stopa rasta u 2004. biti nešto veća od planiranih 3,7 posto, odnosno da bi mogla iznositi oko 4 posto, procjenjuju analitičari Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima". U drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvaren je realan rast BDP-a od 3,8 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Kod svih kategorija potrošne metode obračuna BDP-a zabilježen je realan rast, a najviša stopa rasta od 7,7 posto zabilježena je kod investicija u fiksni kapital. No, analitičari HGK istodobno napominju da je kod svih kategorija, osim kod državne potrošnje kod koje je zabilježen rast od 0,7 posto, realna međugodišnja stopa rasta bila manja nego u drugom tromjesečju 2003. godine.

ZAGREB - Nacionalno vijeće Hrvatske demokratske zajednice odbacilo je na jučerašnjoj sjednici optužbe saborskih klubova SDP-a, HSS-a i HSP-a da je novi sastav Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa izglasan na nelegalan način i dalo je punu potporu članu Predsjedništva HDZ-a, predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu. Iz Tajništva te stranke priopćeno je i da je Središnji odbor HDZ-a na svojoj sjednici pozdravio i jednoglasno podržao odluku Predsjedništva HDZ-a da kandidat stranke na predsjedničkim izborima bude zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor. Središnji odbor je razmatrao aktualno političko stanje u Hrvatskoj i dao punu potporu Vladi i saborskoj većini na dosadašnjem radu i vođenju državne politke, kaže se u priopćenju.

RIJEKA - U Rijeci je jučer predstavljena knjiga "Dijagnoza duše i hagioterapija" u kojoj autor, teolog dr. Tomislav Ivančić istražuje autentični hrvatski model pružanja duhovne pomoći ili hagioterapije. Knjiga je posvećena duhovnoj patnji, boli ljudske duše koja nije manja od tjelesne, ali ju je teže prepoznati i liječiti, rečeno je na predstavljanju. Autor čitatelju ukazuje kako otvoriti put do smisla patnje i života, kako nadići životne krize, osloboditi se raznih ovisnosti, uspostaviti ispravnu ljestvicu vrednota i postati duhovno zdrav. Dr. Ivančić razvio je i jedan je od utemeljitelja metode hagioterapije koja se provodi i uvodi u oko 30 zemalja svijeta, a sve više ju primjenjuju i psihijatri, psiholozi, defektolozi i drugi, rečeno je na predstavljanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙