FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 17. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 17. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

SPLIT - Predsjednika Foruma hrvatske sloge Davorin Rudolf, reagirajući danas na oštro suprotstavljanje oporbe na sjednici Hrvatskog sabora, u petak, na izbor dva člana Foruma, Milana Ramljaka i Zdravka Tomca, za članove Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, priopćio je kako je Forum građanska udruga, a ne politička stranka. Istaknuo je da je Forum "građanska udruga s ciljem promicanja sloge, zajedništva, tolerancije i dijaloga u Hrvatskoj. Nije politička stranka, niti je utemeljen na ideologijama, lijevoj ili desnoj" te dodao da je u Forum bilo učlanjeno i 12 zastupnika iz gotovo svih stranaka. Odbijajući sva "predstavljanja Foruma hrvatske sloge kao nekakve udruge u okrilju HDZ-a", predsjednik Foruma Davorin Rudolf podsjetio je da Forum ove godine od HDZ-ove Vlade nije dobio nikakve novčane poticaje koje Vlada daje civilnim udrugama. Podsjeća da ni prošle godine, Račanova Vlada nije dala ni kunu toj nevladinoj udruzi.

OSIJEK - Sindikat zaposlenih u poljorivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske najavio je danas u Osijeku da će od ovlaštenih službi zatražiti da ne registriraju nedavno potpisani kolektivni ugovor u osječkoj mljekarkoj tvrtki "Meggle Osijek", a ako se to ipak dogodi, sudski će tražiti njegovo poništenje. Predstavnici tog sindikata na konferenciji za novinare ustvrdili su da stari kolektivni ugovor, iz godine 2000., nije otkazan i da ne može biti jednostrano otkazan, te da je u kolektivne pregovore bio uključen samo većinski sindikat u osječkoj mljekari - Slavonsko-baranjski sindikat, a ne i Sindikat zaposlenih u poljorivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske. Županijski povjerenik tog sindikata Šimo Orešković ocijenio je da novi kolektivni ugovor radnicima donosi bitno manja materijalna i radno-socijalna prava.

OSIJEK - Projekt pod nazivom "Sudjelovanje javnosti u procesu odlučivanja o okolišu - promicanje i populariziranje načela Aarhurske konvencije" predstavljen je jučer i danas u Osijeku u organizaciji Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu -Ured u Hrvatskoj, izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj i nevladine ekološke udruge Osječkih zelenih. Na predstavljanju je istaknuto kako je Aarhursku konvenciju potpisalo 40 zemalja Europe i srednje Azije na ministarskoj konferenciji "Okoliš za Europu", u Danskoj godine 1998., među kojima i Hrvatska. Aarhursku konvenciju dosad je ratificiralo 30 zemalja, no Hrvatska još nije. Voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš-Svovoda kazala je da je cilj djelovanjem nevladinih udruga te uključivanjem pojedinaca iz raznih struka upozoriti hrvatsku Vladu koliko je važno ratificirati taj međunarodni dokument, posebice sada, kada su uvelike u tijeku pripreme za ulazak u EU.

CRIKVENICA - Prvo Međunarodno savjetovanje o ulozi sindikata u zaštiti profesionalnih i socijalnih prava novinara - u sklopu CARDS programa za zaštitu prava novinara u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, BiH i Makedoniji - danas je završilo u Crikvenici. Na savjetovanju je, uz ostalo, naglašena potreba što kvalitetnijeg organiziranja novinara radi izbjegavanja tzv. socijalnog dampinga te potreba jačanja sindikata novinara u tranzicijskim zemljama, doznaje se od glavne tajnice Sindikata novinara Hrvatske, Marinke Boljkovac. Na savjetovanju je bilo riječi i o lošim uvjetima rada novinara, nedovoljnoj razini profesionalnih prava, netransparentnosti vlasništva medijskih kuća te nezadovoljnoj zaštiti "honoraraca".

ZAGREB - Jedna od najuglednijih hrvatskih slikarica i kiparica Mila Kumbatović umrla je jučer u Kliničkoj bolnici "Merkur" u Zagrebu. Mila Kumbatović rodila se u Omišlju godine 1915. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1939., a svoje je slikarsko djelo izgrađivala na tradiciji postimpresionizma i cezannizma. Jedna od najboljih poznavateljica slikarskog i kiparskog opusa Mile Kumbatović i autorica opsežne monografije, povjesničarka umjetnosti Ivanka Reberski posebice istače vezanost umjetnice uz rodni otok Krk, dodajući kako sva motivika njezina slikarstva proistječe iz autentičnog prostora otoka Krka od pejsaža iz ranih 50-ih godina. Mila Kumbatović bit će pokopana u obiteljsku grobnicu u rodnom Omišlju na Krku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙