FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 15. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 15. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

GAZA

Izrael je u petak najavio da će ublažiti žestoku ofenzivu u kojoj je poginulo više od stotinu Palestinaca otkad su prije 16 dana izraelski tenkovi ušli u sjevernu Gazu kako bi zaustavili prekogranične raketne napade palestinskih militanata. Upitan da komentira medijska izvješća o tome da će izraelska vojska povući svoje snage iz dijela izbjegličkog logora Jabalya, gdje su zabilježeni najteži sukobi, zamjenik ministra obrane Zeev Boim rekao je za Izraelski radio: "To je točno". Međutim, stanovnici Jabalyje izjavili su da nisu primijetili nikakve znakove povlačenja. Palestinski liječnici u logoru rekli su da su u raketnom napadu izraelskog zrakoplova u petak ujutro ubijena dva militanta, pripadnika brigada mučenika Al Aqsa.

LONDON

Ispitivanja javnog mišljenja koja su naručile novine u deset zemalja pokazuju da većina građana u državama saveznicama SAD-a želi Johna Kerryja za novog američkog predsjednika, piše u petak britanski Guardian. Birači u osam američkih saveznica - Australiji, Velikoj Britaniji, Kanadi, Francuskoj, Japanu, Meksiku, Španjolskoj i Južnoj Koreji - rekli su da bi željeli da senator iz Massachusettsa pobijedi sadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha na izborima 2. studenoga. Od deset zemalja u kojim je provedena anketa samo su Izrael i Rusija podržali Busha. Birači u deset zemlja dali su Kerryju u prosjeku 54 posto glasova, a Bushu 27 posto. Najveći protivnici Busha su Francuzi koji sa 72 prema 16 posto podržavaju Kerryja. Izraelci su pak za sadašnjeg američkog predsjednika s omjerom 50 prema 24 posto.

TAIPEI

Snažan potres u Tihom oceanu kod Tajvana pogodio je sjeveroistočni dio tog otoka u petak i pritom je ozlijeđeno nekoliko osoba i prouzročena je materijalna šteta, rekli su dužnosnici. Epicentar potresa jačine 7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici zabilježen je 110 kilometara istočno od Ilana na sjeveroistočnoj obali na dubini od 59 kilometara, priopćila je seizmološka služba. Potres, najjači od 1999. kada su poginule tisuće ljudi, trajao je gotovo jednu minutu i tresao je nebodere u glavnom gradu Taipeiu u vrijeme pauze za ručak.

ZAGREB

Bjelorusiju u nedjelju očekuju redovni parlamentarni izbori i ustavni referendum koji organizira predsjednik Aleksander Lukašenko, a na kojem će od birača tražiti mogućnost da se kandidira i za treći predsjednički mandat. Treći mandat nije moguć po odredbama bjeloruskog Ustava. Međutim, bjeloruski Vrhovni sud u rujnu je presudio da Lukašenko može imati i više od dva predsjednička mandata, čime je otvorena mogućnost da bjeloruski predsjednik, na vlasti već deset godina, na neodređeno vrijeme produži svoj mandat koji istječe 2006. godine.

WASHINGTON

Američka predizborna bitka između predsjednika Georgea W. Busha i njegovog demokratskog izazivača Johna Kerryja tri tjedna pred izbore vodi se na ograničenom prostoru nekoliko saveznih država u kojima se birači još nisu odlučili za koga će glasovati. Prema istraživanjima raspoloženja birača u saveznim državama prostor borbe republikanskog kandidata Busha i demokratskog kandidata Kerryja suzio se na nekih 14 saveznih država za koje računaju da ih mogu dobiti na svoju stranu. Oba kandidata tri tjedna pred izbore 2. studenoga usmjerili su svoje snage na Floridu, Ohio i Pennsylvaniju, tri važne države koje nose veliki broj elektora. Tu su još i Colorado, Iowa, Maine, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, New Mexico, Oregon, Wisconsin i Zapadna Virginija u kojima birači nisu definitivno prevagnuli na jednu ili drugu stranu.

WASHINGTON

Američki proračunski deficit popeo se na rekordnih 413 milijardi dolara u 2004. godini, objavilo je u četvrtak ministarstvo financija. Mada je to najveći deficit u američkoj povijesti, on je znatno manji od ranijih predviđanja Bijele kuće koja je početkom godine očekivala minus od 521 milijardu dolara. Predviđanja su tijekom godine smanjivana zahvaljujući povećanju prihoda i smanjenju potrošnje. Stručnjaci smatraju da je važno to što proračunski deficit iznosi oko 3,6 posto bruto domaćeg proizvoda SAD-a i da ga zemlja može podnijeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙