FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NARUŠENI IZGLEDI HRVATSKE ZA SKORI POČETAK PREGOVORA O ČLANSTVU U EU-U

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Nakon kritički intoniranogizvješća glavne tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Zagreba sICTY-jem narušeni su izgledi Hrvatske za skori početak pregovora očlanstvu u EU-u, konstatira u četvrtak Neue Zuercher Zeitung.
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Nakon kritički intoniranog izvješća glavne tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Zagreba s ICTY-jem narušeni su izgledi Hrvatske za skori početak pregovora o članstvu u EU-u, konstatira u četvrtak Neue Zuercher Zeitung.

Iz hrvatske je vlade stiglo nekoliko blijedih obećanja o dobrom ponašanju u budućnosti, koja su slabo prikrivala ljutnju zbog najnovijeg udarca, primjećuje zueriški list, dodajući da je time "Sanaderovu vladu sustigla njezina vlastita prošlost".

Naime, za mandata Sanaderova prethodnika Ivice Račana optuženik haaškog suda general Ante Gotovina uspješno je izbjegavao uhićenje, pri čemu je presudnu ulogu odigrala prijetnja udruženja ratnih veterana i nacionalista da će u slučaju Gotovinina izručenja ICTY-ju blokirati cijelu zemlju.

"Pikantna je pojedinost da je u to vrijeme i današnji premijer Sanader, tada u svojstvu oporbenog čelnika, spadao među Gotovinine štovatelje", ističe NZZ, zaključujući da će "budućnost pokazati je li moguće prisiliti nacionaliste u zaleđu Dalmacije, koji su dokazano održavali kontakte s Gotovinom, da u roku od mjesec dana otvore karte".

"Odgovarajuća nastojanja, uključujući i ona predsjednika Mesića, nisu dosad urodila plodom", ističe zueriški list, napominjući da "utjecajni krugovi u Hrvatskoj nisu oprostili aktualnom hrvatskom premijeru preobražaj iz žestokog nacionalista u fleksibilnog zagovornika europske opcije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙