FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DEL PONTE: BEARA SE NIJE DOBROVOLJNO PREDAO

LUXEMBOURG,11. listopada(Hina) - Haška tužiteljica Carla del Pontepojasnila je u ponedjeljak u Luxembourgu okolnosti uhićenja LjubišeBeare, optuženog za genocid u Srebrenici, ističući da nije bila riječo dobrovoljnoj predaji.
LUXEMBOURG,11. listopada(Hina) - Haška tužiteljica Carla del Ponte pojasnila je u ponedjeljak u Luxembourgu okolnosti uhićenja Ljubiše Beare, optuženog za genocid u Srebrenici, ističući da nije bila riječ o dobrovoljnoj predaji.

"Kada smo dobili potvrdu gdje se nalazi Beara, obavjestili smo o tome srbijanskog premijera Vojislava Koštunicu. Nakon što ga je okružila policija, on nije imao drugog izbora i to ne smatram dobrovoljnom predajom", rekla je Del Ponte na konferenciji za novinare u Luxembourgu, gdje je ministrima vanjskih poslova EU-a podnijela izviješće o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Haškim sudom (ICTY).

Ona je naglasila da je premijeru Koštunici rekla da nije na haškom tužiteljstvu da traga za bjeguncima, kojih je u Srbiji mnogo, nego da je to dužnost tamošnjih vlasti te da uhićenje Beare ne smatra suradnjom nego obvezom.

Vijeće EU-a ponovno je pozvalo vlasti Srbije i Crne Gore da poštuju svoje međunarodne obveze, uključujući suradnju s ICTY-em, koja ostaje ključni element za daljnje približavanje europskim integracijama.

Del Ponte je posebno oštro kritizirala Republiku Srpsku, koja dosad nije uhitila nijednog optuženika.

"Radovan Karadžić je još tamo, iako vjerojatno povremeno prelazi u Srbiju i Crnu Goru, i svi znate, kao što i ja to znam, da ga tamo svi štite, i narod i vlasti, vojska i policija, jer ga se smatra herojem". rekla je.

"Republika Srpska je sigurno utočiše za bjegunce", dodala je.

Ona je najavila da će do kraja godine podići svoju drugu optužnicu protiv vodstva Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), "unatoč velikim problemima s kojima se susrećemo u našim istragama".

"Postoji puno problema u istragama protiv vođa OVK-a, svjedoci primaju prijetnje i nisu spremni na suradnju. Ali ja ću do kraja godine podići optužicu, iako ni kod koga ne nailazimo na suradnju, niti imamo podršku međunarodne zajednice ni lokalnih vlasti", rekla je Carla del Ponte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙