FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crnić neće pokrenuti stegovni postupka protiv Lozine

SPLIT/ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Vrhovnog sudaIvica Crnić priopćio je danas kako neće pokretati stegovni postupakprotiv suca Županijskog suda u Splitu Slavka Lozine zbog njegovihizjava nakon odluke Vrhovnog suda u tzv. slučaju Lora o ukinućuoslobađajuće presude osmorici bivših vojnih policajaca optuženih zaratni zločin 1993. u Lori.
SPLIT/ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić priopćio je danas kako neće pokretati stegovni postupak protiv suca Županijskog suda u Splitu Slavka Lozine zbog njegovih izjava nakon odluke Vrhovnog suda u tzv. slučaju Lora o ukinuću oslobađajuće presude osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin 1993. u Lori.

Budući da je predsjednik Županijskog suda Igor Benzon u Splitu prvi pozvan pokrenuti takav postupak, a on me obavijestio da to neće učiniti, smatram da za sada nema elemenata ni da ja pokrenem takav postupak, navodi se u Crnićevu priopćenju kojim je odgovorio na Hinin upit.

Crnić dodaje kako nema nikakvih drugih podataka osim onih na temelju kojih je predsjednik Županijskog suda Igor Benzon ocijenio da ne smatra primjerenim pokretati takav postupak, o čemu je Benzon odluku objavio u petak.

Tada je, među ostalim Benzon, naveo da je Lozinino komentiranje sudskog postupka neprimjereno te da je to smatrao i prije, kad je Lozina slično, samoinicijativno, istupao u javnosti, zbog čega je 2002. podnio Državnom sudbenom vijeću zahtjev za pokretanjem stegovnog postupka.

"Upravo polazeći od tijeka postupka pred Državnim sudbenim vijećem te odluke DSV-a od 27. veljače 2003., ne smatram adekvatnim i u ovom slučaju inicirati stegovni postupak, bez obzira na to što ni u kojem slučaju ne mogu prihvatiti način i sadržaj postupanja gospodina Slavka Lozine", piše u Benzonovu priopćenju. Benzon je također ustvrdio kako uvidom u izjave, koje je Lozina dao elektroničkim i tiskanim glasilima, nije utvrdio da je time izravno komentirao drugostupanjsku odluku Vrhovnog suda o ukinuću presude.

Predsjednik Županijskog suda u Splitu Igor Benzon nije danas bio dostupan da obrazloži zašto nije pokrenut stegovni postupak.

Sudac Slavko Lozina, pak, kazao je kako je Benzonov postupak u redu te da se "apsolutno slaže s Benzonovim mišljenjem da je postupio neprimjereno".

"Očitovao sam se o svemu i gospodin Benzon je proučio sve moje izjave, te je zaključio, ono što sam i sam tvrdio, a to je da nisam komentirao drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda", kazao je Lozina. Poručio je kako su njegove izjave "rezultat četverogodišnjeg pritiska medija na njega", koji su ga, po njegovim riječima, na sve načine, pa i izmišljotinama iz njegova privatnog života, pokušavali denuncirati.

Kako je Hina prenijela Lozinine riječi, on je 19. kolovoza izjavio da je na odluku Vrhovnog suda o ukinuću oslobađajuće presude utjecalo ponašanje ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt, OESS-a, Foreign Officea i State Departmenta.

"Žalosno je da oni koji moraju štititi dostojanstvo suda, a riječ je o ministrici Škare-Ožbolt, to ne čine. Još kao saborska zastupnica DC-a Škare-Ožbolt je govorila kako sam pristran i ispolitiziran sudac, a kao ministrica pravosuđa davala je izjave o slučaju Lora ne bi li se tako dodvorila međunarodnoj zajednici. Žalosno je također što u samostalnoj Hrvatskoj jedan OESS plješće svakoj odluci Vrhovnog suda kojom se ukida prvostupanjska presuda", izjavio je sudac Lozina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙