FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KAZAHSTAN: DRUGI KRUG IZBORA UZ MEĐUNARODNE KRITIKE

ALMATY, 3. listopada 2004. (Hina/AFP) - Kazahstan kojim željeznomrukom upravlja Nursultan Nazarbajev glasovao je u nedjelju u drugomkrugu parlamentarnih izbora koji su meta kritika međunarodne zajednicei oporbe.
ALMATY, 3. listopada 2004. (Hina/AFP) - Kazahstan kojim željeznom rukom upravlja Nursultan Nazarbajev glasovao je u nedjelju u drugom krugu parlamentarnih izbora koji su meta kritika međunarodne zajednice i oporbe.

Stranka Otan (Domovina) predsjednika Nazarbajeva, jednog od posljednjih čelnika iz sovjetskog doba koji je još na vlasti, proglasila je pobjedu već nakon prvog kruga, 19. rujna, sa 60 posto od 77 zastupničkih mjesta u donjem domu kazahstanskog parlamenta čije ovlasti Nazarbajev službeno želi proširiti.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) upozorila je po završetku prvog kruga da "izbori po mnogočemu nisu bili u skladu s demokratskim izbornim normama OESS-a i Vijeća Europe", a oporba je upozoravala na "prijevaru".

"Mislimo da središnje izborno povjerenstvo radi na samovoljan, selektivan i netransparentan način", kazao je prije nedjeljnog glasovanja Robert Barry, šef promatračke misije OESS-a u Kazahstanu.

Glavna nepoznanica u prvom izbornom krugu bio je rezultat stranke Asar (Svi zajedno) predsjednikove kćeri Darige Nazarbajev, operne dive i vlasnice novina, koja je očito osnovana kako bi zauzela politički prostor, pa i pripremila prijenos vlasti.

Oporbena stranka Ak Jol (Bijeli put), koja je u prvom krugu zauzela treće mjesto, već je osudila "krivotvorene" izbore.

Predsjednik Kazahstana (64 godine) upravlja tom velikom i naftom bogatom zemljom srednje Azije od sovjetskog doba i ostao je na predsjedničkoj dužnosti nakon niza kontroverznih izbora i referenduma. Usto je ustvrdio da će se kandidirati za predsjedničke izbore 2006. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙