FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZBOG NERAZUMNO DUGIH SUĐENJA 40 TISUĆA KUNA NAKNADE

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Ustavni sud odredio je novčanunaknadu za šestero građana koji na zagrebačkom Općinskom sudunerazumno dugo čekaju na presudu, u jednom slučaju gotovo 20 godina.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Ustavni sud odredio je novčanu naknadu za šestero građana koji na zagrebačkom Općinskom sudu nerazumno dugo čekaju na presudu, u jednom slučaju gotovo 20 godina.

Ustavni suci dodijelili su po 7.900 kuna naknade za dvoje podnositelja ustavne tužbe koji su 1984. zagrebačkom Općinskom sudu tužili jednu stambenu zadrugu radi predaje stana u posjed. Općinski sud, koji u tom predmetu gotovo šest godina nije održao niti jedno ročište, ustavni suci su obvezali da najkasnije za šest mjeseci donese odluku.

Po 4.400 kuna dobilo je troje članova obitelji koji su 1998. zagrebačkom Općinskom sudu tužili Ministarstvo zdravstva i jednu bolnicu, tražeći naknadu štete za duševne boli zbog smrti djeteta i brata kojemu su bez odobrenja uzeti organi za presađivanje. Prije tri godine obitelj je povukla tužbu protiv Ministarstva, a prije dvije podnijela je ustavnu tužbu koja im je usvojena, iako je u međuvremenu, u travnju ove godine, zagrebački Općinski sud donio presudu.

Ustavni sud usvojio je i tužbu Zagrepčanke koja je 1993. ostala bez posla na carini. Ona je tada pred zagrebačkim Općinskim sudom tužila državu, Ministarstvo financija, Carinsku upravu i carinarnicu u kojoj je radila, no iste je godine izgubila spor. Potom se neuspješno žalila Županijskom sudu, a i Vrhovni sud joj je odbio zahtjev za revizijom. No, 1998. Ustavni sud ukida sve te presude i predmet vraća Općinskom sudu na ponovno postupak koji još uvijek traje. Zbog toga su ustavni suci odlučili da je Općinski sud dužan u roku od najkasnije šest mjeseci donijeti odluku. Podnositeljici tužbe dosudili su naknadu od 10.400 kuna, 400 kuna više nego što je sama tražila.

Naknade koje su dosuđene povodom tri usvojene ustavne tužbe isplatit će se iz državnog proračuna.

Ustavni sud je utvrdio da zagrebački Općinski sud nije povrijedio pravo na suđenje u razumnom roku podnositelju ustavne tužbe koji je 1993. pokrenuo parnicu protiv jednog poduzeća radi naknade štete zbog ozljede na radu. Općinski sud je u tom predmetu redovno poduzimao postupovne radnje i nije bilo većih zastoja, a 1999. postupak je prekinut jer je tuženo poduzeće otišlo u stečaj.

Ustavni suci su odbili tu tužbu, zaključivši da podnositelj ustavne tužbe ni na koji način nije bio spriječen da svoja potraživanja ostvari u stečajnom postupku. On je to, naime, djelimično i učinio, naplativši jednu trećinu glavnice iznosa koji je potraživao.

Odluke Ustavnog suda objavljene su u Narodnim novinama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙