FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sabor: nakon burnog prijepodneva nastavljena sjednica

ZAGREB,6. listopada(Hina) - Saborska sjednica nastavljena je okopodneva, nakon burne rasprave o tomu je li, odbijanjem HSS-ovazahtjeva za stankom, potpredsjednik Luka Bebić sinoć povrijedioPoslovnik, u kojoj je oporba vladajuće prozivala za "teroriziranjesaborske manjine", a vladajući oporbu za opstrukciju rada Sabora.
ZAGREB,6. listopada(Hina) - Saborska sjednica nastavljena je oko podneva, nakon burne rasprave o tomu je li, odbijanjem HSS-ova zahtjeva za stankom, potpredsjednik Luka Bebić sinoć povrijedio Poslovnik, u kojoj je oporba vladajuće prozivala za "teroriziranje saborske manjine", a vladajući oporbu za opstrukciju rada Sabora.

O tome je li sinoć bilo kršenja Poslovnika raspravljat će danas i Predsjedništvo Sabora prošireno predsjednicima parlamentarnih klubova, iako je predsjednik Vladimir Šeks isprva odbijao sazvati sjednicu Predsjedništva.

Proširenu sjednicu Predsjedništva zatražili su danas oporbeni klubovi, tvrdeći da parlamentarna većina preširoko tumači saborski Poslovnik i tako provodi teror nad manjinom.

Predstavnici oporbenih klubova su, nakon polusatne stanke, kojom je Sabor započeo današnji rad, upozorili da predsjedavajući saborskih sjednica u posljednje vrijeme učestalo oduzimaju zastupnicima riječ uz obrazloženje da se govornik ne drži teme.

"Opasno je tako intervenirati u malo širi i polemičniji govor kad se predsjedavajućim ne sviđa sadržaj ili stil izgovorenog", upozorio je Jozo Radoš (Libra).

Da se time u parlamentarnu praksu uvodi vid kontrole izlaganja smatra i HSS-ovac Zlatko Tomčić, koji je upozorio i na učestalu upotrebu prostačkih izraza, ali i ocijenio da se "vrhunac parlamentarne nepristojnosti i samovolje" dogodio sinoć, kad je potpredsjednik Sabora Luka Bebić (HDZ) odbio odrediti stanku na zahtjev Kluba HSS-a.

Šeksa je pozvao da prekine sjednicu dok se ne održi sjednica Predsjedništva

na kojoj bi se šefovi klubova dogovorili o "minimumu fair-playa između pozicije i opozicije".

"Bez ozbiljnih zaokreta u vođenju sjednica, spast ćemo na još niže grane u očima javnosti i nećemo uspjeti ispuniti svoju ustavnu ulogu", rekao je Tomčić.

Da je odnos predsjedničkog stola prema pojedinim strankama nejednak ocijenila je Milanka Opačić, a Damir Kajin (IDS) ocijenio je da je sinoćnji postupak potpredsjednika Bebića bio "pokušaj da se sakrije istina da Vlada umirovljenicima neće vratiti dug"

Zbog ocjene da parlamentarna većina terorizira manjinu Šeks je Kajinu izrekao opomenu, a opomenu je izrekao i svima koji su tvrdili da Kajin nikog nije vrijeđao, te da je "teror većine" uobičajen politički izraz.

Opomene su tako dobile Vesna Pusić (HNS) i Željka Antunović (SDP), a čak dvije dobio je SDP-ovac Mato Arlović.

Unatoč opomenama i tvrdnjama da je Bebićeva odluka da preskoči jednu točku dnevnog reda bila u skladu s Poslovnikom, oporba nije odstupala od zahtjeva da se sastanu šefovi klubova.

Šeks je taj zahtjev odbio i pokušao nastaviti sjednicu, no oporbenjaci ovaj put nisu napuštali sabornicu, nego su okružili predsjednički stol i tako onemogućili daljnji rad.

Šeks je potom ipak prekinuo sjednicu na pola sata, optužujući oporbu za opstrukciju i poročujući oporbenjacima da "neće uspjeti u svom naumu da pokušajem pritiska na predsjednika i parlamentarnu većinu provedu svoju volju".

Nakon stanke ipak je sazvao proširenu sjednicu Predsjedništva "kako bi se pokušali naći uzroci ove situacije", nakon čega je sjednica nastavljena raspravom o SDP-ovu prijedlogu izmjena Zakona o odvjetništvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙