FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: FINI SE MORA ISPRIČATI

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Etničko-povijesni ekskurspodpredsjednika talijanske vlade Gianfranca Finija o "talijanskojIstri i Dalnaciji" raskrinkao je njegovo viđenje povijesti ali iopteretio ionako napete odnose Italije s jedne te Hrvatske i Slovenijes druge strane, upozorava bečki Die Presse.
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Etničko-povijesni ekskurs podpredsjednika talijanske vlade Gianfranca Finija o "talijanskoj Istri i Dalnaciji" raskrinkao je njegovo viđenje povijesti ali i opteretio ionako napete odnose Italije s jedne te Hrvatske i Slovenije s druge strane, upozorava bečki Die Presse.

"Bilo bi nepošteno ponovno spočitavati Finiju 'neofašizam'", smatra Die Presse, upozoravajući ipak da izjave podpredsjednika talijanske vlade pokazuju da se Italija gotovo uopće nije suočila sa svojom fašističkom prošlošću.

"Fini se prije godinu dana u Izraelu ispričao za sudjelovanje Italije u Hitlerovoj antisemitskoj politici i taj njegov potez zaslužuje priznanje. Sada pak predstoji isprika za zločine počinjene na području okupirane Jugoslavije; za nedjela poput onih u koncentracijskom logoru na Rabu za čije postojanje u Italiji danas gotovo više nitko ne zna", podsjeća bečki list.

Finijeva isprika bila bi "važan doprinos pomirenju u regiji u kojoj se povijest i dalje zloupotrebljava kao oružje u dnevnoj politici a koja seže od Dalmacije preko Istre do Koruške", naglašava Die Presse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙