FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RELJA BAŠIĆ UGASIO TEATAR U GOSTIMA

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Glumac Relja Bašić, pokretač ivoditelj Teatra u gostima proglasio je da se ukida ta zagrebačkakazališna skupina, na svečanosti održanoj na dan kada je točno prije30 godina odigrana njegova prva predstava.
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Glumac Relja Bašić, pokretač i voditelj Teatra u gostima proglasio je da se ukida ta zagrebačka kazališna skupina, na svečanosti održanoj na dan kada je točno prije 30 godina odigrana njegova prva predstava.

Relja Bašić, koji ovih dana obilježava 50. obljetnicu stvaralaštva uz koju je proglašen UNESCO-ovim umjetnikom za mir, objavio je to na otvaranju izložbe "Trideset godina Teatra u gostima".

"Razgovarao sam s nekoliko osoba da zauzmu moje mjesto, ali oni tako nisu vidjeli svoju budućnost, što sam prihvatio. Također, razgovarao sam s još nekima koji su bili skloni to prihvatiti, ali bi mijenjali repertoar tako da bi to bio neki drugi teatar", kazao je Bašić na svečanosti u Preporodnoj dvorani Narodnog doma u Zagrebu.

Teatar u gostima postavio je ukupno 36 predstava, koje je izveo 4213 puta u 340 mjesta, od čega 3741 put u Hrvatskoj i 472 puta izvan Hrvatske.

Dr. Branko Hećimović, iz Zavoda za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), rekao je da izložba o 30 godina Teatra u gostima "govori o jednom od najneobičnijih teatara, koji je odbacio diktat administracije i režisera, a čijim bi se uspjesima mogla ponositi i kazališta s velikim i stalnim dotacijama".

Izložbeni materijal o povijesti Teatra u gostima bit će doniran Odsjeku za kazalište HAZU-a.

Igor Mrduljaš, autor monografije "Teatar u gostima 30 godina putujućega kazališta 1974.-2004.", koja je izišla ovih dana, izrazio je nadu da će ona produžiti "život" Teatra u gostima nakon njegova gašenja.

To je "kazalište za publiku, koje ne čeka da mu publika dođe nego joj ide u susret", napisao je Mrduljaš u predgovoru katalogu izložbe.

U predstavama Teatra u gostima su igrali glumci koji su napravili karijere u uglednim nacionalnim ili dramskim teatrima, prava glumačka reprezentacija: Relja Bašić, Vanja Drach, Pero Kvrgić, Ivo Serdar, Fabijan Šovagović, Zdravka Krstulović i drugi. Oni su "igrali podjednako dobro u najvažnijem mjestu i u primjerice Babinoj Gredi", kazao je Mrduljaš. Naglasio je kako je to "golemo iskustvo koje nažalost nitko nije nasljedovao".

Mrduljaševa Monografija o 30 godina Teatra u gostima zbog nedostatka novca tiskana je u malom broju primjeraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙