FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RELJA BAŠIĆ UNESCOV UMJETNIK ZA MIR

PARIZ, 4. listopada 2004. (Hina) - Relju Bašića je UNESCO proglasioumjetnikom za mir, zbog osobitih uspjeha u karijeri i doprinosa filmui teatru za cijelog života, priopćila je u ponedjeljak taorganizacija.
PARIZ, 4. listopada 2004. (Hina) - Relju Bašića je UNESCO proglasio umjetnikom za mir, zbog osobitih uspjeha u karijeri i doprinosa filmu i teatru za cijelog života, priopćila je u ponedjeljak ta organizacija.

Na svečanosti, koja će se u srijedu održati u sjedištu UNESCO-a u Parizu, hrvatskom glumcu, redatelju i glazbeniku priznanje će uručiti glavni direktor organizacije Koichiro Matsuura.

Poslije toga će biti otvorena izložba o lokalitetima u Hrvatskoj koji se nalaze na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Bašić nagradu dobiva zbog "osobitih uspjeha u karijeri i doprinosa filmu i teatru tijekom cijelog života", kaže se u priopćenju.

Postajući umjetnikom za mir, Bašić se obvezuje na promicanje međunarodnog dijaloga, osobito među mladima na europskom jugoistoku.

Relja Bašić je glumio u više od tri tisuće kazališnih predstava i više od 120 filmova i TV serija u svojoj zemlji i inozemstvu. Nakon rada u Hrvatskom narodnom kazalištu 1956.-1968., Bašić je u Zagrebu 1974. utemeljio "Teatar u gostima", kojemu je bio na čelu do odlaska u mirovinu u veljači, u dobi od 74 godine.

UNESCO-ovi umjetnici za mir su međunarodne slavne osobe koje svoj utjecaj, karizmu i prestiž koriste za promicanje poruke i programa UNESCO-a.

Bašić ulazi u društvo u kojem su, među ostalima, brazilski pjevač Gilbert Gil, koji je sada i ministar kulture, japanska primabalerina Miyako Yoshida, ruski dirigent Valerij Gergijev, kamerunski glazbenik Manu Dibango i američki slikar i pisac N. Scott Mornaday.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙