FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Monografija uz 30. obljetnicu "Teatra u gostima"

ZAGREB,9. listopada 2004.(Hina) - U povodu 30. obljetnice "Teatra ugostima" - najdugovječnijega hrvatskoga i europskoga putujućegkazališta, objavljena je monografija " Teatar u gostima - 30 godinaputujućega kazališta 1974.-2004.", koju je pripremio i uredio IgorMrduljaš.
ZAGREB,9. listopada 2004.(Hina) - U povodu 30. obljetnice "Teatra u gostima" - najdugovječnijega hrvatskoga i europskoga putujućeg kazališta, objavljena je monografija " Teatar u gostima - 30 godina putujućega kazališta 1974.-2004.", koju je pripremio i uredio Igor Mrduljaš.

Pokretač "Teatra u gostima", glumac Relja Bašić, koji istodobno slavi i 50. obljetnicu kazališnoga i filmskoga stvaralaštva, u uvodu Monografije ističe kako je "duboko uvjeren da su napravili nešto dragocjeno, dobro i važno za naš hrvatski teatar".

"Krenuli smo misionarski u osvajanje novih mjesta i gradova, kao i nove publike koju smo u 30-godišnjem nastojanju navikli na potrebu i vezu s teatrom, a prije svega ispunili smo sami sebi dato obećanje da samo pravim zalaganjem i angažmanom možemo zbrisati granicu između gradova i unutrašnjosti, između velikih i malih naseobina jednako željnih kulture", napominje Bašić.

"Teatar u gostima" - fenomen hrvatskoga glumišta, nastupao je diljem Hrvatske i susjednih država, zatim u Parizu, Beču, Londonu, Stockholmu, Moskvi, s ponajboljim hrvatskim glumcima.

Po riječima Vanje Dracha, jednog od članova glumačkog ansambla "Teatra u gostima", "recept svojega putujućeg kazališta Relja Bašić zasnovao je na poznatim glumcima, koji su morali biti poznati širokoj publici, ne samo iz teatra, nego s televizije i filma. I bio je još jedan dodatni kriterij", napominje Drach, "birao je među glumcima nekonfliktne osobe".

Napustivši institucionalno kazalište i postavši prvi "free lancer", Relja Bašić priznaje kako je računao da će tzv. provincija sigurno doći vidjeti kako izgleda, primjerice, Fabijan Šovagović, Zdravka Krstulović, Relja Bašić, Ivo Serdar, Vanja Drach i drugi.

" 'Teatar u gostima' otkrio mi je neopisivu draž igranja iz večeri u večer. Uostalom, kad bih u HNK ili Gavelli skupio 1380 predstava koliko sam odigrao u Teatru u gostima?", napominje u Monografiji Vanja Drach, koji je prvi put nastupio u tom kazalištu 1975. u Mrožekovim "Emigrantima", nakon 18 godina angažmana u zagrebačkom HNK-u, gdje je, kako kaže, osjećao "stanovito zasićenje i potrebu za promjenom".

Na repertoaru "Teatra u gostima" u proteklih 30 godina bilo je 36 predstava, od kojih je Relja Bašić 19 režirao. Kunderina "Ševa" bila je prva predstava, a premijerno je izvedena 5. studenoga 1974. u Karlovcu i od tada je doživjela 116 izvedaba.

Najizvođeniji bio je Kušanov pučki igrokaz "Čaruga" - 220 izvedaba.

Relja Bašić u "Teatru u gostima" odigrao je 1847 predstava, pobravši kao redatelj i glumac najviše nagrada, među kojima i nagradu Hrvatskoga glumišta, Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo te Povelju grada Zagreba u povodu 50 godina umjetničkog rada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙