FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBK: ODNOSI CRKVE I DRŽAVE - STABILNI

ZADAR, 14. listopada 2004. (Hina) - Odnosi Crkve i države su stabilni,a ugovori sa Svetom Stolicom se poštuju; no njihova provedba u nekimsegmentima nailazi na određene poteškoće i administrativne zapreke,ocjena je Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koja je od 10. - 14.listopada zasjedala u Zadru.
ZADAR, 14. listopada 2004. (Hina) - Odnosi Crkve i države su stabilni, a ugovori sa Svetom Stolicom se poštuju; no njihova provedba u nekim segmentima nailazi na određene poteškoće i administrativne zapreke, ocjena je Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koja je od 10. - 14. listopada zasjedala u Zadru.

U analizi prisutnosti Crkve u hrvatskim medijima, biskupi su ustvrdili da se uočava naglašeni negativni trend u prikazivanju Crkve kao i svih kršćanskih vrijednosti. Poručili su da bi svi vjernici trebali nastojati svojim životom pokazati svoje vjerničko opredjeljenje jer će se jedino na taj način u javnosti vidjeti snaga vjere bez obzira na neobjektivno i tendenciozno tretiranje Crkve u medijima.

Biskupi su, priopćeno je sa zasjedanja HBK, sa zabrinutošću saslušali izvješće kardinala Vinka Puljića o stanju Katoličke Crkve i položaju hrvatskoga naroda u BiH, te istaknuli kako će nastaviti poduzimati sve u vidu pomoći katoličkim biskupima BiH kojima daju potporu u zauzetosti za Crkvu i za narod.

Na zasjedanju HBK-a učinjeni su daljnji koraci usmjereni ka realizaciji inicijative osnivanja Katoličkoga sveučilišta. Odlučeno je da će buduće sveučilište biti pod pokroviteljstvom HBK. Osnivač sveučilišta, sa sjedištem u Zagrebu, bit će Zagrebačka nadbiskupija.

U vezi s daljnjim doškolovanjem osoblja za ostvarivanje vjerskoga odgoja u predškolskim ustanovama ima dosta poteškoća, radi, kako je rečeno, nedorečenih propisa čije je tumačenje prepušteno vodstvu predškolskih ustanova. Biskupi smatraju da treba poticati roditelje da zahtijevaju ostvarivanje prava na vjerski odgoj svoje djece i u predškolskim ustanovama.

S posebnom pozornošću hrvatski biskupi su razmotrili odgoj i obrazovanje svećeničkih kandidata. S tim u vezi predstavljen je prvi nacrt dokumenta kojim će se to značajno područje urediti na nacionalnoj razini, stoji u priopćenju s 29. plenarnog zasjedanja HBK-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙