FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priopćenje hrvatske biskupske konferencije

ZAGREB/ZADAR, 14. listopada 2004. (Hina) - Plenarno 29. zasjedanjeHrvatske biskupske konferencije (HBK), koje je započelo u Zadru 10.listopada završilo je danas sjednicu, na kojoj je Biskupska komisijaHBK za odnose s državom konstatirala da su odnosi "Crkve i državestabilni, da se poštuju Ugovori sa Svetom Stolicom no njihova provedbau nekim segmentima nailazi na određene poteškoće i administrativnezapreke".
ZAGREB/ZADAR, 14. listopada 2004. (Hina) - Plenarno 29. zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koje je započelo u Zadru 10. listopada završilo je danas sjednicu, na kojoj je Biskupska komisija HBK za odnose s državom konstatirala da su odnosi "Crkve i države stabilni, da se poštuju Ugovori sa Svetom Stolicom no njihova provedba u nekim segmentima nailazi na određene poteškoće i administrativne zapreke".

Kako se navodi u priopćenju Tajništva HBK, Anton Šuljić, ravnatelj Informativne katoličke agencije i Tiskovnoga ureda HBK, podnio je izvješće o prisutnosti Crkve u hrvatskim medijima.

"U raspravi je konstatirano da se uočava naglašeni negativni trend u prikazivanju Crkve kao i svih kršćanskih vrijednosti. Biskupi su istaknuli da bi svi vjernici trebali nastojati svojim životom pokazati svoje vjerničko opredjeljenje jer će se jedino na taj način u javnosti vidjeti svjedočka snaga vjere bez obzira na neobjektivno i tendenciozno tretiranje Crkve u medijima", stoji u priopćenju.

Kako se navodi, "biskupi su sa zabrinutošću slušali izvješće kardinala Vinka Puljića o stanju Katoličke Crkve i položaju hrvatskoga naroda u BiH ističući kako će nastaviti poduzimati sve u vidu pomoći katoličkim biskupima BiH kojima daju potporu u zauzetosti za Crkvu i za narod".

Središnja točka dnevnoga reda bila je odgoj i obrazovanje svećeničkih kandidata, a s timu vezi je predstavljen prvi nacrt dokumenta kojim će se to značajno područje urediti na nacionalnoj razini.

Biskupi su usvojili Pismo svećenicima u svezi izgradnje župne crkve u Staroj Gradiški koja će ujedno biti spomen na svećenike, redovnike kao i vjernike laike koji su nevini robijali u zloglasnom zatvoru u Staroj Gradiški, navodi se.

Na zasjedanju su učinjeni daljnji koraci usmjereni realizaciji inicijative osnivanja Katoličkoga sveučilišta koje bi sjedište imalo u Zagrebu a odlučeno je da će buduće sveučilište biti pod pokroviteljstvom HBK dok će osnivač biti Zagrebačka nadbiskupija.

Podnesen je izvještaj o radu Hrvatskoga Caritasa (HC), pri čemu je izraženo zadovoljstvo prilagođavanjem HC-a suvremenim trendovima u društvu i nastojanjem da se putem različitih projekata kršćanske vrijednosti unesu u najširi kontekst hrvatskoga društva, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Raspravljalo se o daljnjem doškolovanju osoblja za ostvarivanje vjerskoga odgoja u predškolskim ustanovama. Istaknuto je, piše, da je na tom području dosta poteškoća radi nedorečenih propisa čije je tumačenje prepušteno vodstvu predškolskih ustanova. Biskupi smatraju da treba poticati roditelje da zahtijevaju ostvarivanje prava na vjerski odgoj svoje djece i u predškolskim ustanovama.

Kako je najavljeno, proljetni plenum HBK održat će se u Zagrebu od 5. do 7. travnja 2005., a jesenski u Splitu od 9. do 13. listopada 2005. Redoviti godišnji susret članova HBK s članovima Biskupske konferencije BiH održat će se u Zagrebu 24. siječnja 2005., piše, uz ostalo u priopćenju Tajništva HBK.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙