FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUSIJA ZAVRŠILA GRADNJU IRANSKE NUKLEARKE

MOSKVA, 14. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Ruski dužnosnici učetvrtak su priopćili da je završena gradnja nuklearne elektrane uIranu - projekt za koji Sjedinjene Države strahuju da bi mogao bitiiskorišten za proizvodnju nuklearnog oružja u toj zemlji.
MOSKVA, 14. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Ruski dužnosnici u četvrtak su priopćili da je završena gradnja nuklearne elektrane u Iranu - projekt za koji Sjedinjene Države strahuju da bi mogao biti iskorišten za proizvodnju nuklearnog oružja u toj zemlji.

"Posao je završen. Sada samo moramo usuglasiti (zajedno s Irancima) sporazum o slanju potrošenog goriva u Rusiju", rekao je glasnogovornik ruske agencije za atomsku energiju (RosAtom).

Kako bi ublažila američka strahovanja, Rusija je obećala da elektranu Bušer na jugu Irana neće aktivirati sve dok službeni Teheran ne zajamči da će u Rusiju vratiti svo potrošeno nuklearno gorivo koje se može iskoristiti u proizvodnji oružja.

Potpisivanje toga dokumenta zadnjih se godina više puta odgađalo i rasla su nagađanja da bi Moskva, pod snažnim američkim pritiskom da odustane od cijeloga projekta, možda mogla obustaviti gradnju dok nuklearna agencija Ujedinjenih naroda ne proglasi iranski nuklearni program miroljubivim.

Čelnik RosAtoma Aleksandar Rumjancev posjetit će krajem studenoga Iran, ali izvori u atomskoj industriji kažu da bi potpisvanje toga važnog dokumenta moglo opet biti odgođeno.

Tisuću-megavatna elektrana Bušer vrijedna 800 milijuna dolara, počne li s radom iduće godine, pun bi kapacitet mogla dosegnuti u 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙