FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR PODRŽAO OSNIVANJE VIJEĆA ZA NUKLEARNU SIGURNOST

ZAGREB,30. rujna(Hina) - HSP-ov zastupnik Tonči Tadić ustvrdio je danasu Hrvatskom saboru da bi sporazum o dekomisiji 'nuklearke' Krško saSlovenijom bio puno pogodniji za Hrvatsku da je hrvatska strana većtada imala Vijeće za nuklearnu sigurnost, osnivanje kojega su uraspravi podržali saborski klubovi.
ZAGREB,30. rujna(Hina) - HSP-ov zastupnik Tonči Tadić ustvrdio je danas u Hrvatskom saboru da bi sporazum o dekomisiji 'nuklearke' Krško sa Slovenijom bio puno pogodniji za Hrvatsku da je hrvatska strana već tada imala Vijeće za nuklearnu sigurnost, osnivanje kojega su u raspravi podržali saborski klubovi.

Tadić je iskoristio kratku raspravu o predloženom imenovanju članova tog Vijeća kako bi upozorio da se u sporazum sa Slovenijom o Krškom ušlo bez od Vlade neovisnog tijela koje bi, tvrdi, bolje zaštitilo nacionalni interes.

"To Vijeće, da je tada postojalo, sigurno ne bi potpisalo sporazum niti dopustilo njegovu ratifikaciju", ocijenio je Tadić, rekavši da je Hrvatska među rijetkim državama koje, unatoč tomu što tako propisuju međunarodne konvencije, nije osnovala takvo tijelo te zbog toga u međunarodnim krugovima dobivala 'packe'.

Važna je uloga Vijeća, ističe, i u tome da daje suglasnost ili se može usprotiviti ulasku stranih ratnih (nuklearnih) brodova u hrvatske teritorijalne vode, a ne, kako je bilo do sada, samo uz dozvolu ministra obrane.

Vijeće koje se predlaže osnovati bit će neovisno savjetodavno tijelo Sabora koje bi procjenjivalo postupke Vlade i državnih tijela te štitilo javni interes u pogledu nuklearne sigurnosti.

Saboru bi podnosilo godišnje izvješće o stanju nuklearne sigurnosti u Hrvatskoj, nadziralo provedbu međunarodnih sporazuma vezanih uz 'nuklearna pitanja', a pratilo bi i stanje nuklearnih postrojenja u susjedstvu.

Bez rasprave Sabor je 'odradio' i predloženu odluku o razrješenju članova Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Saborski klubovi podržali su potom predložene izmjene i dopune Zakona o sudovima, po kojima tajnik Vrhovnog suda postaje državni dužnosnik, a imenuje ga i razrješava predsjednik Vrhovnog suda uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙