FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA SERGEJ LAVROV STIGAO U IRAN

TEHERAN, 10. listopada 2004. (Hina/AFP) - Šef ruske diplomacije SergejLavrov doputovao je u nedjelju u Teheran gdje će najveći dio posjetaposvetiti iznimno osjetljivom pitanju nuklearne suradnje između dvijuzemalja, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.
TEHERAN, 10. listopada 2004. (Hina/AFP) - Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov doputovao je u nedjelju u Teheran gdje će najveći dio posjeta posvetiti iznimno osjetljivom pitanju nuklearne suradnje između dviju zemalja, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov čija zemlja trenutno gradi prvu iransku civilnu centralu u Bouchehru (na jugu zemlje), stigao je u Iran u trenutku kada bi se Islamska Republika mogla naći pred UN-ovim Vijećem sigurnosti zbog sumnje da u tajnosti proizvodi atomsku bombu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) dala je Iranu rok do 25. studenog da dokaže kako ne radi na proizvodnji atomske bombe. IAEA je usto zatražio od Irana da obustavi radove na obogaćivanju urana.

Agencija bi na svojoj sjednici u studenom mogla odlučiti da će predmet poslati Vijeću sigurnosti ukoliko zaključi da nije dobila zadovoljštinu. Teheran dosad nije dao naznaku da će popustiti.

I sama je Rusija pod pritiskom SAD-a da Iranu ne smije dopremati obogaćeni uran za rad centrale u Bouchehru.

Obogaćivanje urana je u središtu pozornosti međunarodne zajednice koja je zabrinuta zbog moguće zloporabe goriva u vojne svrhe.

Lavrov se u nedjelju poslijepodne treba sastati s iranskim kolegom Kamalom Harazijem i s povjerenikom za nuklearno pitanje Hasanom Rohanijem. Njegov odlazak iz Irana predviđen je za ponedjeljak.

Lavrov će se tijekom posjeta, prema riječima njegova zamjenika Aleksandra Aleksejeva, načelno dogovoriti o posjetu predsjednika Vladimira Putina Iranu do kojeg treba doći u "skoroj budućnosti", premda datum još nije točno utvrđen.

Aleksejev dodaje da će Lavrov razgovarati i o gospodarskoj suradnji i suradnji na području suzbijanja terorizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙