FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SIMPOZIJ O PROMJENAMA U ŠUMARSTVU I DRVNOJ INDUSTRIJI

ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Za rješavanje teškog gospodarskogpoložaja u kojem se danas nalazi drvna industrija potrebno je štohitnije započeti sa provedbom mjera predviđenih Strategijom razvojaindustrijske prerade drva i papira, kao i donošenjem zakona o šumama izakona o trgovačkim klasama u prometu sirovim drvom.
ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Za rješavanje teškog gospodarskog položaja u kojem se danas nalazi drvna industrija potrebno je što hitnije započeti sa provedbom mjera predviđenih Strategijom razvoja industrijske prerade drva i papira, kao i donošenjem zakona o šumama i zakona o trgovačkim klasama u prometu sirovim drvom.

Rečeno je to na današnjem znanstvenom simpoziju o strukturnim promjenama u šumarstvu i drvnoj industriji koji je održan u sklopu 31. međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije "Ambienta 2004" na Zagrebačkom velesajmu.

Sudionici simpozija složili su potencijali domaće drvne industrije, bez obzira na trenutačno stanje i probleme s kojima se suočava, veliki. Drže kako je za razvoj drvnoprerađivačkog sektora nužna suradnja šumarstva i drvne industrije, no također ističu kako je za razvoj sektora nužna financijska potpora države.

Dekan zagrebačkog Šumarskog fakulteta Mladen Figurić iz Strategije razvoja industrijske prerade drva i papira, koju je hrvatska Vlada usvojila u kolovozu, posebno je izdvojio promjenu postojeće industrijske strukture u korist izvoza finalnih proizvoda, povećanje učešća finalnih proizvoda na tržištu te poboljšanje dizajna i konkurentnosti finalnih proizvoda.

Figurić je mišljenja kako je za razvoj domaće drvne industrije nužno povezivanje tvrtki u klastere, što je i trend u razvijenim zemljama. Tvrtke se, kazao je, moraju povezati kako bi opstale na tržištu i povećale konkurentnost.

U tom smislu klasteri su nužnost, jer uključuju povezivanje od drva u šumi i pilana, preko dizajnera i proizvođača namještaja pa sve do distributera i krajnjeg korisnika, pojasnio je Figurić.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk istaknuo je nužnost stvaranja partnerskog odnosa između šumarstva i drvnoprerađivačkog sektora. Mišljenja je kako drvna industrija i šumarstvo imaju velik gospodarski značaj za Hrvatsku, odnosno jedan su od ključnih razvojnih potencijala hrvatskog gospodarstva.

Na skupu je istaknuto kako se domaće tvrtke moraju pripremiti za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i tržišno natjecanje. U tom smislu, rečeno je, važna je suradnja industrije i trgovačkih tvrtki, posebice kada je riječ o izlasku na inozemno tržište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙