FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMBIENTA: ODRŽAN POSLOVNI KLUB DRVNE INDUSTRIJE

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - U prijedlogu državnog proračuna zaiduću godinu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoggospodarstva po prvi je put predvidjelo i sredstva posebno namijenjenadrvnoj industriji, najavio je na današnjem Poslovnom klubu u sklopusajma Ambienta na Zagrebačkom velesajmu državni tajnik u tomministarstvu Josip Bartolčić.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - U prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva po prvi je put predvidjelo i sredstva posebno namijenjena drvnoj industriji, najavio je na današnjem Poslovnom klubu u sklopu sajma Ambienta na Zagrebačkom velesajmu državni tajnik u tom ministarstvu Josip Bartolčić.

Točan iznos sredstava namijenjenih drvnoj industriji znat će se nakon što prijedlog proračuna bude usvojen u Saboru, no i činjenica da su sredstva uopće predviđena potvrđuju najave Vlade da će ta grana postati jednim od ključnih razvojnih potencijala hrvatske industrije, rekao je Bartolčić.

Središnja tema ovogodišnjeg Poslovnog kluba, tradicionalnog susreta predstavnika Vlade s gospodarstvenicima drvnoprerađivačke industrije bila je Strategija razvoja drvne industrije i šumarstva koju je Vlada donijela u kolovozu ove godine.

Što hitnija provedba mjera predviđenih tom strategijom, kao i donošenje Zakona o šumama i Zakona o trgovačkim klasama u prometu sirovim drvom, drvoprerađivači drže temeljem za rješavanje teškog gospodarskog položaja u kojem se ta industrija danas nalazi.

Prema riječima predsjednika gospodarsko interesnog udruženja Croatiadrvo Ferdinanda Laufera, zbog nerealnog tečaja kune taj je industrijska grana unazad devet godina izgubila 110 milijuna američkih dolara prihoda.

Nerealni tečaj i visoka cijena kapitala već godinama antipoticajno djeluju na povećanje proizvodnje u toj grani, koja godišnje ostvaruje oko 1,3 posto hrvatskog BDP-a, rekao je Laufer.

Drvnoprerađivačku industriju, koju prema podacima Croatiadrva, čini 1.240 registriranih trgovačkih društava, godinama obilježavaju i gubici u poslovanju. Tako je neto poslovni gubitak te grane u prošloj godini iznosio više od 121,3 milijuna kuna, a 2003. je bila deveta uzastopna godina u kojoj drvna industrija bilježi poslovne gubitke.

Laufer je kazao i kako izvoz te grane bilježi rast, no uz istodobno snažno povećanje uvoza, čija vrijednost od 2002. godine za trećinu premašuje vrijednost izvoza. Uz to, Hrvatska izvozi kvalitetnu sirovinu kao poluproizvod, zbog čega domaćim proizvođačima finalnih proizvoda nedostaje jeftine i kvalitetne sirovine.

Takvi trendovi u izvozu i vrlo mali pozitivni pomaci onemogućuju da tvrtke iz prerade drva i proizvodnje namještaja naprave kvalitetan iskorak na inozemna tržišta, zaključio je Laufer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙