FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NA OVOGODIŠNJOJ AMBIENTI 640 IZLAGAČA

ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Na ovogodišnjem 31. međunarodnomsajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta,koji će se od 13. do 17. travnja održati na Zagrebačkom velesajmu,predstavit će se 641 izlagač, od čega 271 iz Hrvatske i 370 izinozemstva, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.
ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Na ovogodišnjem 31. međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta, koji će se od 13. do 17. travnja održati na Zagrebačkom velesajmu, predstavit će se 641 izlagač, od čega 271 iz Hrvatske i 370 iz inozemstva, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Organizatori ove godine očekuju približno isti ili nešto veći broj posjetitelja nego prošle godine, kada je Ambientu obišlo 50.000 posjetitelja.

I ovogodišnju Ambientu prati niz stručno-popratnih aktivnosti, među kojima se izdvaja Poslovni klub, tradicionalni razgovor gospodarstvenika iz drvnoprerađivačke industrije s predstavnicima Vlade.

Tema Poslovnog kluba je strategija razvoja šumarstva i drvne industrije, a razgovarat će se o unapređenju industrije namještaja, dizajnu, pitanju kako domaći proizvod kroz razvoj i hrvatski dizajn prodati na inozemnom tržištu, istaknuo je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i predsjednik Organizacijskog odbora Ambiente Ivica Grbac.

Drvnoprerađivačka industrija u Hrvatskog godinama je stagnirala, tehnološki je zaostala, podsjetio je Grbac, ističući da je Vlada ove godine donijela strategiju razvoja drvne industrije, da je prvi put pri resornom ministarstvu osnovana i posebna Uprava za drvnu industriju.

Prema podatcima udruge Croatiadrvo, vrijednost proizvodnje namještaja u Hrvatskoj u prošloj se godini procjenjuje na 305 milijuna eura (oko 2,3 milijarde kuna), što je 9 posto više nego godinu prije. Izvoz namještaja istodobno je porastao za 21,6 posto, a vrijednost prošlogodišnjeg izvoza je oko 146 milijuna eura.

U industriji prerade drva (prerada drva, proizvodnja namještaja, proizvodnja papira i celuloze) prošle je godine bilo registrirano 1.240 tvrtki, a zapošljavala je 27.845 osoba.

Po podatcima Croatiadrva, prerada drva i proizvodnja namještaja u prošloj je godini ostvarivala oko 1,3 posto BDP-a Hrvatske.

Iz Croatiadrva upozoravaju i da je industrija prerade drva od 1994. do 2003. stalno iskazuje gubitke u poslovanju, a za prošlu se godinu neto poslovni gubici (razlika dobiti i gubitaka na nivou grane) procjenjuju na oko 121 milijun kuna.

Još uvijek visoki gubici zasjenili su vrlo slabe i jedva vidljive pozitivne pomake u poslovanju industrije prerade drva, ističe se u analizi Croatiadrva, te naglašava da bi što prije trebalo realizirati mjere iz Strategije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙