FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ELIZABETH TAYLOR PRIJETI TUŽBA ZBOG VAN GOGHOVE SLIKE

LOS ANGELES, 14. listopada 2004. (Hina/AFP) - Južnoafrički i kanadskinasljednici žrtve nacističkoga režima podigli su u srijedu tužbuprotiv Elizabeth Taylor jer navodno posjeduje Van Goghovu sliku kojusu tridesetih godina konfiscirali nacisti.
LOS ANGELES, 14. listopada 2004. (Hina/AFP) - Južnoafrički i kanadski nasljednici žrtve nacističkoga režima podigli su u srijedu tužbu protiv Elizabeth Taylor jer navodno posjeduje Van Goghovu sliku koju su tridesetih godina konfiscirali nacisti.

Potomci Židovke Margarete Mauthenr koja je iz Njemačke pobjegla potkraj tridesetih godina tvrde da je Taylor, kad je 1963. za 257.600 dolara kupila sliku, morala znati da su je ukrali nacisti.

Tužba je podignuta u Los Angelesu kad je sedamdesetdvogodišnja glumica u svibnju sudu predala dokumente kojima potvrđuje vlasništvo za sliku "Pogled na umobolnicu i kapelicu Saint Remy" koju je 1889. naslikao nizozemski slikar Vincent Van Gogh.

Elizabeth Taylor sliku je kupila na Sothebyjevoj dražbi 1963. u Londonu.

Nasljednici Margarete Mauthner tvrde da su sliku ukrali nacisti u Drugom svjetskom ratu, te da su Elizabeth Taylor i njezini zastupnici to morali znati. Mauthner je pobjegla iz Berlina u Južnu Afriku 1939. i pritom izgubila većinu imovine pa i Van Goghovu sliku.

Glumica tvrdi da nasljednici "nisu dokazali da je slika pala u ruke nacistima niti su priložili bilo kakav dokaz o razdoblju u kojemu je Mauthner izgubila imovinu, kao ni o tome na koji ju je način izgubila".

Elizabeth Taylor tvrdi da je u katalogu na dražbi pisalo da je slika, nakon Mauthner, bila vlasništvo dviju uglednih galerija, te da je zatim prodana njemačkom Židovu Alfredu Wolfu koji je 1933. pobjegao od nacističkoga režima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙