FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog postavljanja natpisa na zgradu bivše bolnice u Cavtatu najavljena tužba

CAVTAT, , 8. listopada 2004. (Hina) - Stečajni upravitelj bivše Dječjebolnice "Nemanja Vlatković" u Cavtatu rekao je danas da će uponedjeljak podići tužbu za ometanje posjeda zbog toga što je nabolničku zgradu postavljena ploča koja sugerira da je ona dioKliničkog centra sveučilišta u Sarajevu.
CAVTAT, , 8. listopada 2004. (Hina) - Stečajni upravitelj bivše Dječje bolnice "Nemanja Vlatković" u Cavtatu rekao je danas da će u ponedjeljak podići tužbu za ometanje posjeda zbog toga što je na bolničku zgradu postavljena ploča koja sugerira da je ona dio Kliničkog centra sveučilišta u Sarajevu.

Na metalnoj ploči, koja je osvanula prije dva dana, piše: "Klinički centar univerziteta u Sarajevu, Glavna podružnica za rekreacijsku djelatnost u Cavtatu".

Stečajni upravitelj Pero Vićan smatra da je riječ o međunarodnom incidentu.

"Već u ponedjeljak pokrenut ću tužbu zbog ometanja posjeda jer ja sam jedini zakonski zastupnik bolnice. Pismom ću o incidentu obavijestiti i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske", rekao je Vićan.

Ploča je na zgradu Dječje bolnice u stečaju stavljena je bez znanja središnje i lokalne vlasti RH. "Mislim da je riječ o velikoj gluposti, ušuljati se u Cavtat i postaviti ploču, jer mi to ne bismo učinili na našim nekretninama u Sarajevu. Međutim, mi ćemo im uredno naplatiti porez za postavljanje ploče", rekao je tim povodom načelnik konavoske općine Luka Korda.

Oko vlasništva bivše Dječje bolnice vodi se, na temelju tužbe Republike BiH, parnični postupak na Visokome trgovačkom sudu u Zagrebu. Naime, bivšu Dječju bolnicu svojim vlasništvom smatra Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu, koji tvrdi da je sud u Splitu 1993. godine nezakonito donio odluku o oduzimanju vlasništva BiH nad tim objektom jer je tada vladalo ratno stanje, kada vlasnička prava trebaju mirovati. BiH traži da rješavanje imovinskog statusa bivše Dječje bolnice bude sastavni dio međudržavnog sporzuma o imovinsko-pravnim odnosima.

Stečaj bolnice prije tri godine pokrenuli su zaposlenici, ujedno najveći vjerovnici, kako bi naplatili svoje tražbine. Trgovački sud u Dubrovniku imenovao je stečajnog upravitelja i nedavno prihvatio ponudu cavtatske tvrtke "Konel" za kupnju dijela zemljišta kompleksa Dječje bolnice.

Najatraktivniji dio nekretnina i ostatak zemljišta uz more, neće biti ponuđeni na prodaju do daljnjega, jer su do završetka parničnog postupka izuzetri iz stečajne mase.

Pravni zastupnik sarajevskoga Kliničkog centra Almir Dervišbegović tvrdi kako stečaj nije smio biti pokrenut. "Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv stečajnog upravitelja Pere Vićana zbog sumnje na zloporabu ovlasti i oštećenja vjerovnika", rekao je Almir Dervišbegović.

"Dječja bolnica hrvatski je pravni subjekt, registriran od njezina utemeljenja u hrvatskim trgovačkim sudovima. Po mojem osobnom mišljenju, nema nikakvih problema glede prodaje dijela imovine bolnice Nemanje Vlatković u Cavtatu", rekao je Pero Vićan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙