FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAGREBAČKA BURZA: DOMAĆE TRŽIŠTE KAPITALA U USPONU

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - ZAGREBAČKA BURZA: DOMAĆE TRŽIŠTEKAPITALA U USPONU
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - ZAGREBAČKA BURZA: DOMAĆE TRŽIŠTE KAPITALA U USPONU

HINA - Financijski servis

U prvih devet mjeseci ove godine više od dvije trećine redovitog burzovnog prometa dionicama i sav redoviti burzovni promet državnim, korporativnim i municipalnim obveznicama ostvaren je na Zagrebačkoj burzi, pa se rast indeksa Crobex na rekordnu razinu može ocijeniti kao znak da je domaće tržište kapitala u usponu.

Devetomjesečnim rezultati trgovanja na Zagrebačkoj burzi pokazuju kako je redoviti promet dionicama povećan u odnosu na isto razdoblje lani za 51 posto, na gotovo 1,5 milijardi kuna i već sada je gotovo dostigao ukupan prošlogodišnji promet.

Po podacima sa Burze, Institucionalni je promet porastao za 64,2 posto, na 11,3 milijardi kuna, dok je prijavljeni promet udvostručen, na 1,68 milijardi kuna.

To je rezultiralo rastom sveukupnog prometa za više od 62 posto, na više od 15 milijardi kuna, uz povećanje ukupne vrijednosti tržišta, odnosno tržišne kapitalizacije za gotovo 40 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2003., odnosno na više od 79,7 milijardi kuna.

Povećan je i volumen trgovanja, i to za više od 70 posto, tako da je broj transakcija na Zagrebačkoj burzi sa 1,63 milijarde, koliko je iznosio u prvih devet mjeseci prošle godine, u istom razdoblju ove porastao na više od 2,8 milijardi transakcija.

U promatranom je razdoblju vrijednost Crobex indeksa porasla za 27 posto, dosegavši posljednjeg dana rujna najvišu ikad zabilježenu razinu u povijesti Burze, od 1.388,2 boda.

Istodobno je vrijednost obvezničkog indeksa Crobis, usprkos korekcijama cijena euroobveznica, kao posljedica aprecijacijskih kretanja kune, ostala gotovo nepromijenjena, odnosno na razini od 101.5381 boda.

Na Zagrebačkoj burzi ističu kako je iz ovih podataka vidljivo da je trend na domaćem tržištu kapitala odličan, da promet i cijene dionica rastu te da je tržište u ekspanziji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙