FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKE DIONICE OJAČALE UNATOČ OSCILACIJAMA CIJENA NAFTE

NEW YORK, 29. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Manje zabrinuti zbog oštrihoscilacija cijena energenata te umjesto toga usredotočeni na vijesti odobrim korporativnim zaradama, ulagači su na američkim burzama uutorak svojim kupovinama ponovno podigli vrijednost Dow Jones indeksaiznad psihološki važnih 10.000 bodova.
NEW YORK, 29. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Manje zabrinuti zbog oštrih oscilacija cijena energenata te umjesto toga usredotočeni na vijesti o dobrim korporativnim zaradama, ulagači su na američkim burzama u utorak svojim kupovinama ponovno podigli vrijednost Dow Jones indeksa iznad psihološki važnih 10.000 bodova.

Dow Jones poslovanje je tako završio na 10.077 bodova, ojačavši 0,9 posto. Tehnološki Nasdaq porastao je pola posto, dosegnuvši 1.869 bodova.

Cijena barela nafte za isporuku u studenome tijekom poslovanja njujorškog tržišta premašila je psihološku granicu od 50 dolara za barel, no zatim se spustila budući je Saudijska Arabija najavila da će povećati svoju proizvodnju ako će biti potrebno.

Nervozni oko porasta cijena energije, ulagači su se na početku burzovnog poslovanja okrenuli obveznicama, no kako je cijena nafte slabila, a približava se i nova sezona izvješća o tromjesečnim dobitima kompanija, ponovno su se vratili kupovini dionica, posebice privlačnima nakon nekoliko dana uzastopnih korekcija njihovih cijena.

"Sva pozornost definitivno je usmjerena nafti i činjenici da su s približavanjem kraja poslovanja njezine cijene ponešto popustile s rekordnih razina", ocijenio je raspoloženje na tržištu Brian Williamson, trgovac pri Boston Company Asset Managementu. "Definitivno se može povući paralela između prodaje obveznica i rasta cijena dionica", dodao je.

Od novih gospodarskih pokazatelja, ponešto je razočarao nestrpljivo očekivan indeks povjerenja američkih potrošača, koji je u rujnu smanjen drugi mjesec uzastopno. Njegova vrijednost smanjena je s kolovoških 98,7 na 96,8 indeksnih bodova. Analitičari su očekivali da će iznositi 99,5 bodova, dok ekonomisti za njegovo oštrije spuštanje okrivljuju lošije uvjete na tržištu rada.

Među većim dobitnicama bile su dionice internet kompanije Google, koje su poskupjele 7,3 posto, nakon što je nekoliko brokerskih tvrtki ocijenilo kako očekuje njihovu dobru izvedbu.

Na europskim burzama također su jučer porasle vrijednosti tamošnjih indeksa. Tako je londonski Ftse indeks ojačao 0,6 posto, dosegnuvši 4.567 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 0,2 posto, na 3.882 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙