FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIŠA STOPA RASTA AMERIČKOG BDP-A POTAKNULA KUPOVINE DIONICA

NEW YORK, 30. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Držeći na oku cijenu nafte,ulagači su u srijedu na američkim burzama nastavili kupovati dionice,ohrabreni revizijom naviše stope rasta američkog gospodarstva u drugomovogodišnjem tromjesečju.
NEW YORK, 30. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Držeći na oku cijenu nafte, ulagači su u srijedu na američkim burzama nastavili kupovati dionice, ohrabreni revizijom naviše stope rasta američkog gospodarstva u drugom ovogodišnjem tromjesečju.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,6 posto, na 10.136 bodova. Posebno snažan bio je rast tehnološkog Nasdaq indeksa, za 1,3 posto, na 1.893 boda.

Ulagači su ocijenili pozitivnim konačni podatak o rastu američkog BDP-a u drugom tromjesečju za 3,3 posto. Iako je i dalje riječ o najsporijoj stopi gospodarskog rasta od prvog tromjesečja 2003., američko ministarstvo trgovine time je revidiralo na više svoju raniju procjenu od 2,8 posto.

Ipak, osobna potrošnja u tome je razdoblju ojačala po godišnjoj stopi od 1,6 posto, najniže u zadnje tri godine. Ekonomisti se, pak, pribojavaju neugodno visokih cijena sirove nafte, i nadalje blizu 50 dolara za barel, koje bi mogle još i više usporiti rast potrošnje.

"Gospodarstvo se čini da je na putu umjerenog rasta, no ograničavaju ga visoke cijene energije i vjerojatno će to i dalje održavati cijene dionica u uskom rasponu kojeg smo svjedoci već osam do devet mjeseci", izjavio je Ken Tower, strateg pri Cyber Tradeu.

Snažan rast Nasdaq indeksa ponajviše je rezultat entuzijazma na tržištu u pogledu potencijalnog preuzimanja putničkog web sitea Orbitz Inc. te kupovine dionica čipova kojima je posljednjih mjeseci cijena znatno oslabila. Dionice Orbitza poskočile su čak 31 posto nakon vijesti da bi ga za milijardu dolara mogao kupiti hotelski konglomerat Cendant Corp. Od većih gubitnika, pak, izdvaja se dionica zrakoplovnog konzorcija Boeing, koja je oslabila 2,6 posto budući joj je snižen investicijski rejting.

Na europskim burzama jučer su također porasle vrijednosti indeksa. Pritom je londonski Ftse porastao 0,5 posto, na 4.588 bodova.Frankfurtski DAX ojačao je jedan posto, na 3.920 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙