FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH U 2003. GODINI OSTVARILA FISKALNI SUFICIT

SARAJEVO, 13. listopada 2004. (Hina) - Bosna i Hercegovina jedna je odrijetkih europskih zemalja koja je 2003. godine ostvarila fiskalnisuficit, pokazali su konsolidirani podaci koje je prikupila i danas uSarajevu objavila Centralna banka BiH.
SARAJEVO, 13. listopada 2004. (Hina) - Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih europskih zemalja koja je 2003. godine ostvarila fiskalni suficit, pokazali su konsolidirani podaci koje je prikupila i danas u Sarajevu objavila Centralna banka BiH.

Objedinjeni podaci o proračunskim prihodima i rashodima na području Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko pokazali su kako je na razini cijele zemlje ostvaren ukupni fiskalni suficit u iznosu od 95 milijuna konvertibilnih maraka (oko 47 milijuna eura).

Fiskalni suficit zabilježen je i pojedinačno na razini oba entiteta, dok je u slučaju Federacije BiH registriran manji proračunski deficit.

Pokazatelji se odnose na proračunske i izvanproračunske fondove, a guverner Centralne banke BiH Peter Nicholl ocijenio je kako ovakvo stanje značajno pridonosi ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti zemlje.

Bosna i Hercegovina, odnosno njeni entiteti i distrikt Brčko, u prošloj su godini ostvarili proračunski prihod od 5,3 milijarde KM (oko 2,65 milijardi eura), što je za 3,5 posto više nego 2002. godine.

Proračunski rashodi koji su iznosili oko 2,5 milijardi eura povećani su za neznatnih 0,8 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U istom razdoblju za nabavku stalnih sredstava i nefinancijske aktive potrošeno je 173 milijuna KM ili 17 posto više u odnosu na 2002. godinu, što se procjenjuje bitnim pokazateljem investicijskih aktivnosti.

Iako su prikupljeni podaci ohrabrujući, guverner Nicholl upozorio je još jednom kako unutar BiH postoje neujednačeni računovodstveni standardi i načini izvještavanja u oblasti javnih financija, što otežava učinkovite i pravodobne analize.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙