FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hrvatska s pettep-om do još veće sigurnosti e-poslovanja

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Tajnik Središnjeg državnog uredaza e-Hrvatsku Miroslav Kovačić danas je izvijestio da je Hrvatskapristupila međunarodnom projektu PETTEP (Privacy Enhancing TechnologyTesting and Evaluation Project) za sigurnost elektroničkog poslovanjai izradu informacijske i komunikacijske tehnologije u zaštiti osobnihpodataka.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić danas je izvijestio da je Hrvatska pristupila međunarodnom projektu PETTEP (Privacy Enhancing Technology Testing and Evaluation Project) za sigurnost elektroničkog poslovanja i izradu informacijske i komunikacijske tehnologije u zaštiti osobnih podataka.

"Pristupiti PETTEP-u nije samo pitanje ugleda već privilegija koja omogućuje Hrvatskoj prisutnost samom izvoru informacija i međunarodnih strategija razvoja elektronske trgovine, elektronskog potpisa i zaštite informacija", rekao je Kovačić na konferenciji za novinare u Vladi RH.

U projektu koji predvodi vodeća svjetska stručnjakinja u području zaštite podataka Ann Cavoukian iz kanadske regije Ontario sudjeluju znanstvenici iz Njemačke, Nizozemske, Švedske i Italije, a od danas i Hrvatske, zahvaljujući suradnji Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva i Financijskom agencijom (Fina).

Osim ubrzanja procesa informatizacije državne uprave i podizanja kvalitete usluga građanima, uključivanjem Hrvatske u izradu mehanizama koji bi povećali povjerenje u elektronski način poslovanja (e-commerce) olakšat će se i izvoz domaćim tvrtkama odnosno proširiti njihova ponuda na svjetskom tržištu, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Za to je nužna usuglašenost s direktivama o zaštiti privatnosti podataka EU te, rečeno je i istaknuto da u Hrvatskoj već postoji određena zakonska regulativa vezana uz to: od zakona o zaštiti osobnih podataka i zakona o telekomunikacijama do zakona o elektroničkom potpisu.

Direktor u Fini Damir Gojmerac je naglasio da je Fina i dosad bila vrlo aktivna u procesu razvoja e-Hrvatske jer kao "elektronička knjižnica hrvatskog gospodarstva" zahtijeva visoke standarde zaštite podataka.

Viši savjetnik za politiku i tehnologiju povjerenika za zaštitu podataka regije Ontario Mike Gurski podržao je ulazak Hrvatske u PETTEP jer za to ima sve preduvjete.

Na konferenciji za novinare bila je i kanadska veleposlanica Stefanie Beck.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙