FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VERHEUGEN SPREMAN NA PROMJENE SMJERNICE ZA KEMIJSKU INDUSTRIJU

BRUXELLES, 30. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Novi europski povjerenik zaindustriju Guenter Verheugen danas je kazao da je spreman poboljšatikontroverzni prijedlog zakona za testiranje i licenciranje na tisućekemikalija koje se koriste u domaćinstvima kako bi se olakšao teretkemijskoj industriji.
BRUXELLES, 30. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Novi europski povjerenik za industriju Guenter Verheugen danas je kazao da je spreman poboljšati kontroverzni prijedlog zakona za testiranje i licenciranje na tisuće kemikalija koje se koriste u domaćinstvima kako bi se olakšao teret kemijskoj industriji.

Verheugen je u Europskom parlamentu izjavio da je spreman predložiti izmjene tzv. smjernice REACH (registracija, evaluacija i autorizacija kemikalija), koju su žestoko kritizirale europska kemijska industrija i američka vlada tijekom procesa usvajanja tog zakona.

"Prijedlozi za poboljšanje praktične troškovne učinkovitosti i prijedlozi za minimalizaciju tereta malim i srednjim tvrtkama posebno su važni dok god nisu pogođeni ciljevi zaštite okoliša", rekao je. "Želimo osigurati da REACH bude funkcionalan i koristan te želimo osigurati da kompanije ne kolabiraju pod teretom njegovih troškova", dodao je.

Prijedlog smjernice, koji je izradila Komisija na odlasku na čelu s Romanom Prodijem, poziva na provjeru sigurnosti nekih 30.000 kemikalija koje se često koriste u domaćinstvima, a koje su dosad bile isključene iz monitoringa. Sektorska lobistička skupina Cefic ranije ove godine ustvrdila je da bi taj zakon mogao zagušiti europsku kemijsku industriju birokracijom te rezultirati gubitkom predvodničke pozicije koju ona ostvaruje na ostalim kontinentima, gdje bi se supstance zabranjene u Europi i dalje proizvodile.

Taj prijedlog mora odobriti Europski parlament te kvalificirana većina država članica kako bi stupio na snagu.

Verheugen, rođen u Njemačkoj, zemlji koja ima najveći kemijski sektor u Europi, izjavio je da će razmotriti stajališta parlamenta i osigurati da istraživanja o utjecajima tog zakona na male i srednje kemijske tvrtke, a koja se trenutno provode, budu uzeta u obzir.

Novi europski povjerenik za zaštitu okoliša Stavros Dimas izjavio je u EU parlamentu da podržava prijedlog smjernice no da će rezultati studija o utjecaju njezine primjene na poslovanje kompanija biti važni. "Vrlo je važno ne samo zaštititi zdravlje i sigurnost europskih građana, već poboljšati europsku kemijsku industriju", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙