FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EURO POD PRITISKOM GOSPODARSKOG USPORAVANJA, A JEN SKUPE NAFTE

LONDON, 6. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Znakovi mogućeg usporavanjaeuropskog gospodarskog oporavka pritisnuli su danas na deviznimtržištima tečaj eura prema dolaru, dok je japanska valuta oslabilazbog novih rekordnih cijena nafte.
LONDON, 6. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Znakovi mogućeg usporavanja europskog gospodarskog oporavka pritisnuli su danas na deviznim tržištima tečaj eura prema dolaru, dok je japanska valuta oslabila zbog novih rekordnih cijena nafte.

Do podneva euro je oslabio 0,05 posto, na 1,2276 dolara.

Najnoviji podaci njemačke vlade pokazali su pad narudžbi tamošnjoj industriji u kolovozu za 1,5 posto, što je uvelike iznevjerilo očekivanja analitičara. Promet u maloprodaji u eurozoni u rujnu je također smanjen.

Sporije stope rasta daju naslutiti da bi se Europska središnja banka mogla suzdržati od podizanja kamatnih stopa, smatra valutni strateg Bank of America u Londonu, Fatih Yilmaz. "Promatrajući ukupne gospodarske pokazatelje eurozone, uvelike me brine usporavanje rasta u eurozoni. Tečaj eura nastavit će se spuštati prema dolaru ako će i novi pokazatelji upućivati na slabiji gospodarski rast", kazao je.

Tržišni sudionici vjeruju da će ECB na svom sutrašnjem sastanku zadržati kamatne stope na dva posto, a većina vjeruje da će one ostati na toj razini sve do kraja drugog tromjesečja 2005. Nasuprot tome, američka središnja banka već je u tri navrata ove godine podigla kamatne stope, koje sada iznose 1,75 posto.

Japanska valuta također je oslabila kako rekordne cijene nafte povećavaju zabrinutosti oko energetskih troškova koji bi mogli potkopati oporavak tamošnjeg gospodarstva. "Ovisnost Japana o uvoznoj nafti čini jen ranjivim. U mjesec dana jen bi mogao potonuti i do 112 jena za dolar", ocijenio je Keizo Tanaka, iz Resona banke u Tokiju.

Jen je do podneva oslabio oko 0,3 posto prema dolaru i euru. Dolar tako stoji 111,3 jena, a euro 136,6 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙