FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SLOVENIJA MORA PODUPRIJETI ŠTO SKORIJI ULAZAK HRVATSKE U EU

LJUBLJANA,12. listopada(Hina) - Umjesto da se igra lokalne politike,krajnje je vrijeme da Ljubljana podupre što skorije uključenjeHrvatske u Europsku uniju i to bi trebala biti zadaća nove slovenskevlade, sugerira analitičar Atlantskog vijeća u Washingtonu Borut Grgiču ljubljanskom "Delu".
LJUBLJANA,12. listopada(Hina) - Umjesto da se igra lokalne politike, krajnje je vrijeme da Ljubljana podupre što skorije uključenje Hrvatske u Europsku uniju i to bi trebala biti zadaća nove slovenske vlade, sugerira analitičar Atlantskog vijeća u Washingtonu Borut Grgič u ljubljanskom "Delu".

"Odnosi između Ljubljane i Zagreba u proteklih su se nekoliko mjeseci sustavno pogoršavali", konstatira Grgič, dodajući da Ljubljana pogrešno ocjenjuje da je važnija Zagrebu nego obrnuto.

Stalno mijenjanje stava u vezi s potporom Slovenije ulasku Hrvatske u EU može se smatrati i nepostojanošću, "što je teška optužba za svakog tko želi biti vjerodostojan", upozorava analitičar Grgič u ljubljanskom listu.

Signali upućeni Hrvatskoj u vezi sa članstvom u EU-u sastavni su dio šire strategije Bruxellesa prema zapadnom Balkanu gdje su reforme konačno počele davati rezultat, pa bi zato i pogrešne ili miješane poruke Hrvatskoj mogle biti krivo shvaćene i u širem okruženju, naglašava analitičar Atlantskog vijeća.

"Slovenski politički mudraci" morali bi to shvatiti a nova vlada mora sukladno tome izraditi novu strategiju odnosa s Hrvatskom, napominje Borut Grgič.

Nije pitanje hoće li već kada će Hrvatska ući u EU a u takvom kontekstu valja se pitati zašto bi Zagreb uopće shvaćao ozbiljno macho-retoriku Ljubljane, naglašava Grgič, dodajući da zato nije ni čudno što je Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana nedavno pokopao nade Ljubljane da će Piranski zaljev postati problem Bruxellesa.

Ne napusti li agresivnu retoriku u pitanju hrvatskih perspektiva u EU-u, Ljubljana bi mogla dobiti ukor od Bruxellesa zbog potkopavanja zajedničkih vanjskopolitičkih prioriteta Europske unije, zaključuje Grgič u "Delu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙