FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ: POLJSKA NAM PRUŽA PUNU POTPORU ZA EUROATLANTSKE INTEGRACIJE - DUŽA VERZIJA

VARŠAVA, 27. rujna 2004. (Hina) - Snažna poljska potpora hrvatskomčlanstvu u EU i NATO, te jačanje gospodarske suradnje bile su temekoje su dominirale sastankom poljskog i hrvatskog predsjednikaAlexandera Kwasniewskog i Stjepana Mesića u Varšavi.#L#
VARŠAVA, 27. rujna 2004. (Hina) - Snažna poljska potpora hrvatskom članstvu u EU i NATO, te jačanje gospodarske suradnje bile su teme koje su dominirale sastankom poljskog i hrvatskog predsjednika Alexandera Kwasniewskog i Stjepana Mesića u Varšavi.#L#

"Poljska nam pruža otvorenu i nedvosmislenu potporu za euroatlanske integracije. Mi ćemo na svim nivoima koristiti poljska iskustva, a oni će u njihovu pružanju biti nesebični", rekao je predsjednik Mesić na zajednickoj tiskovnoj konferenciji.

Poljski je predsjednik naglasio da njegova zemlja Hrvatskoj može pružiti potporu na tri razine: političkoj, ekspertnoj i emotivnoj.

"Odlučnu političku potporu vec dajemo, na ekspertnoj razini možemo pomoći u izgradnji pravih okvira za pristup u EU i treće, možemo s Hrvatskom podijeliti emotivna iskustva u pregovaranju i samom pristupu", rekao je Kwasniewski.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Mesić je rekao da je hrvatski cilj ispuniti europske standarde do 2007. godine. "Naš cilj nije samo formalno ući u Uniju, mi zbog sebe samih želimo ispuniti te standarde na političkoj, društvenoj i privrednoj razini", naglasio je Mesić.

Poljski je predsjednik također istaknuo da je njegova zemlja zainteresirana za što brži hrvatski ulazak u NATO. "Mi cijenimo hrvatski doprinos u antiterorističkoj koaliciji, posebice u Afganistanu, a razumijemo i poštujemo odluku da svoje vojnike ne šalje u Irak", rekao je Kwasniewski, čija je zemlja jedna od jakih američkih saveznica u Iraku. Poljski je predsjednik dodao da ne misli zasad povlačiti svoje postrojbe iz Iraka. "Tamo smo počeli akciju stabilizacije kako bi je i završili", rekao je.

Mesić je dodao da je Hrvatska lojalna članica antiterorističke koalicije. "Mi želimo pomoći da se problem terorizma riješi u korijenu, rješavanjem regionalnih kriza koje ga generiraju", rekao je hrvatski predsjednik.

Dvojica su predsjednika također veliku pažnju posvetila jačanju gospodarske suradnje. Zaključeno je da je ona s obzirom na potencijale nedovoljno iskorištena. Robna razmjena iznosila je u prošloj godini svega 244 milijuna dolara, od čega je na hrvatski izvoz otpadalo svega 30 milijuna. Svoj deficit Hrvatska tek djelomično nadoknađuje dolaskom brojnih poljskih turista na Jadran.

Poljski je predsjednik rekao da dvije zemlje žele razvijati investicijsku suradnju. "Imamo značajna ulaganja Plive i Podravke u Poljsku, ali nedostaju poljske investicije u Hrvatsku", rekao je Kwasniewski.

"Probat ćemo nagovoriti poljske biznismene da više rade na tome", dodao je poljski predsjednik, koji će zajedno s hrvatskim kolegom nešto kasnije sudjelovati na poljsko-hrvatskom gospodarskom forumu koji se paralelno odvija u Varšavi.

"Hrvatska je zemlja velikih šansi. Radi se o politički stabilnoj državi, koja se uključuje u EU i NATO i koja ima riješene odnose sa susjedima. Hrvatska je danas jedna od zemalja koja se u Europi najbrže razvija", rekao je Kwasniewski odgovarajući na novinarski upit što će poručiti svojim gospodarstvenicima. Dodao je da postoje veliki izgledi za jačanje suradnje i razvoj poslovnih odnosa na području farmaceutike, turizma, brodogradnje i energetike.

Na kraju tiskovne konferencije Kwasniewski je novinarima ispričao da su on i Mesić, inače i osobni prijatelji, imali "sjajan" dan u neformalnim razgovorima i druženju u nedjelju u Gdanjsku. Osvrnuo se i na predstojeće predsjedničke izbore u Hrvatskoj.

"Mi ne možemo glasati, ali želimo uspjeh", javno je poručio predsjedniku Mesiću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙