FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U OSIJEKU POČELA S RADOM DRŽAVNA AGENCIJA ZA HRANU

OSIJEK, 11. listopada 2004. (Hina) - U Osijeku je u ponedjeljak počelas radom državna Agencija za hranu koja će nadzirati zdravstvenuispravnost i čistoću hrane i hrane za životinje.
OSIJEK, 11. listopada 2004. (Hina) - U Osijeku je u ponedjeljak počela s radom državna Agencija za hranu koja će nadzirati zdravstvenu ispravnost i čistoću hrane i hrane za životinje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković izjavio je tim povodom da je Agencija za hranu vrlo važan znanstveni potencijal za nadzor kakvoće domaćih i uvoznih namirnica.

Državna agencija za hranu osnovana je na Vladin prijedlog na sjednici u ožujku u Osijeku, na temelju Zakona o hrani.

Prvotno je u Zakonu o hrani predviđeno da sjedište Agencije bude u Zagrebu, no, kako je rekao ministar Čobanković, "mnogo je razloga da je otvorena upravo u Osječko-baranjskoj županiji koja je velik proizvođač hrane".

Hrvatska agencija za hranu je neprofitna ustanova koja znanstveno i stručno nadzire zdravstvenu ispravnost i čistoću hrane i hrane za životinje, kazao je Boris Antunović, privremeni ravnatelj Agencije.

Dodao je kako se u Hrvatskoj "mnoge ustanove bave zdravstvenom i higijenskom ispravnosti hrane" te da "FAO, WHO i EU preporučuju da se osnuju agencije koje bi povezale sve te ustanove i bile spona s navedenim organizacijama i sličnim agencijama u svijetu". Tako bi se nadzor hrane u svim povezanim zemljama standardizirao, namirnice bi bile pod istim nadzornim sustavima, a Hrvatska bi postala konkurentnija na stranom tržištu, kazao je Antunović.

Agencija će u prvom redu analizirati rizike koji mogu potjecati od hrane i hrane za životinje, te će uspostaviti sustav brzog uzbunjivanja i središnji informacijski sustav za izmjenu podataka.

Državna agencija za hranu, u kojoj je zaposleno 12 djelatnika, sastoji se od Upravnog vijeća od sedam i Savjetodavnog vijeća od 13 članova, u kojem će osim predstavnika ministarstava veći broj članova biti iz znanstvenih ustanova, komora i udruga potrošača, rekao je privremeni ravnatelj. Dodao je kako agenciju za hranu još nemaju ni sve zemlje članice EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙