FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor: U Rijeci bila epidemija salmoneloze

RIJEKA,21. rujna(Hina) - Uzročnik salmoneloze, pronađen pretragomstolice kod 34 djeteta nižih razreda riječkih osnovnih škola, potječeiz zaražene hrane koju su jeli u školi 8. rujna, te se sada možegovoriti o epidemiji salmoneloze, doznaje se danas od voditeljiceEpidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranskežupanije u Rijeci dr. Đane Pahor.
RIJEKA,21. rujna(Hina) - Uzročnik salmoneloze, pronađen pretragom stolice kod 34 djeteta nižih razreda riječkih osnovnih škola, potječe iz zaražene hrane koju su jeli u školi 8. rujna, te se sada može govoriti o epidemiji salmoneloze, doznaje se danas od voditeljice Epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Rijeci dr. Đane Pahor.

Istaknula je kako je do sada obavljen razgovor s roditeljima 56 djece iz više riječkih osnovnih škola, kod kojih je utvrđena crijevna zaraza.

Također, osim te djece, još njih desetak dalo je stolicu na analizu, a rezultati će pokazati je li i kod njih riječ o zarazi bakterijom salmonelom enteritidis.

Naime, dodala je dr. Pahor, osim u razgovorima s roditeljima, kroz evidenciju izostanaka iz škole utvrđeno je da su 64 djeteta imala iste ili slične simptome crijevne zaraze.

Očekuje se da se i roditelji desetak preostale djece, koji još nisu bili na razgovoru u riječkom Zavodu za javno zdravstvo i donijeli uzorak djetetove stolice, to učine kako bi se konačno utvrdio broj djece zaražene salmonelom.

Odmah nakon dojave o zarazi, utvrđeno je da su sva zaražena djeca 8. rujna pojela za ručak pečenu piletinu. Taj je ručak pripremila i dostavila tvrtka "Poljoprivreda Blato" koja opskrbljuje desetak riječkih osnovnih škola i jedan dječji vrtić hranom.

Njihove prostorije u kojima se priprema hrana preventivno su zatvorene, a s opreme i pribora uzeti su uzorci koji su još na ispitivanju.

Kod oboljele djece nije bilo ozbiljnijih posljedica, a većina je preboljela bolest ili se oporavlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙