FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU FINANCIJSKI ČELNICI DALI VISOKE OCJENE EURU

AMSTERDAM, 11. listopada 2004. (Hina/AP) - Europski financijskizakonodavci, pet godina od stvaranja jedinstvene europske valute, dalisu danas visoke ocjene euru, no istaknuli su i da vlade trebajuoživjeti svoju predanost smanjivanju deficita te učiniti gospodarstvadinamičnijima.
AMSTERDAM, 11. listopada 2004. (Hina/AP) - Europski financijski zakonodavci, pet godina od stvaranja jedinstvene europske valute, dali su danas visoke ocjene euru, no istaknuli su i da vlade trebaju oživjeti svoju predanost smanjivanju deficita te učiniti gospodarstva dinamičnijima.

"Euro je čvrsto utemeljen kao druga najvažnija valuta na međunarodnim tržištima", izjavio je europski povjerenik za financije Joaquin Almunia, govoreći na dvodnevnoj konferenciji o napretku jedinstvene valute nakon njezina uvođenja 1999.

Kazao je da visoka vrijednost eura u odnosu na dolar ne bi trebala ugroziti ekonomski oporavak. "Oporavak u eurozoni i globalnom gospodarstvu ostaje u tijeku, i ne vidimo da trenutni tečaj eura predstavlja u tome smislu problem", rekao je.

Euro je uveden prije pet godina u 12 europskih država, a u javnosti se počeo koristiti od 1. siječnja 2002.

Unatoč snazi eura, europski rast je razočaravajući te zaostaje za onim SAD-a, upozorio je Almunia. Euro je doveo do stabilnosti, ali ne i do gospodarskog dinamizma.

Francuski ministar financija Gerrit Zalm složio se s time da je euro donio cjenovnu stabilnost i niske dugoročne kamatne stope. Ali, istodobno, uklonio je ključni financijski alat iz ruku nacionalnih vlada. Ukazao je da europske vlade trebaju stvoriti mobilnost rada i fleksibilnost plaća kako bi se lakše apsorbirali šokovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙