FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TIHIĆ: VOJNA MISIJA EUROPSKE UNIJE U BiH OD 2. PROSINCA

SARAJEVO,4. listopada(Hina) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne iHercegovine Sulejman Tihić najavio je u ponedjeljak kako će vojnesnage Europske unije (EUFOR) početkom prosinca preuzeti sadašnjumisiju Stabilizacijskih snaga (SFOR) u toj zemlji koja je trajala odpotpisivanja Daytonskog sporazuma.
SARAJEVO,4. listopada(Hina) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić najavio je u ponedjeljak kako će vojne snage Europske unije (EUFOR) početkom prosinca preuzeti sadašnju misiju Stabilizacijskih snaga (SFOR) u toj zemlji koja je trajala od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

"Ceremonija primopredaje ovlasti zakazana je za 2. prosinca", kazao je Tihić novinarima u Sarajevu nakon sastanka s izaslanstvom NATO-a i EU, koje su predvodili Robert Serry i Peter Feith.

Oni su u Sarajevo doputovali u svojstvu osobnih izaslanika glavnog tajnika NATO-a Jaap de Hoop Scheffera i povjerenika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane.

Tihić je pojasnio kako su bosanskoehrcegovački dužnosnici dobili informacije o tijeku priprema za uspostavu novog ustroja međunarodnog vojnog prisustva u BiH što će se realizirati kroz EUFOR i posebni stožer NATO-a sa sjedištem u Sarajevu.

Pod zapovjedništvom britanskog generala Davida Leakyja trebalo bi biti oko sedam i pol tisuća vojnika u sastavu EUFOR-a, dok bi u stožeru NATO-a bilo angažirano između 150 i 200 ljudi, uglavnom Amerikanaca.

Na čelu stožera NATO-a bit će američki general Steven Schook koji u utorak preuzima dužnost posljednjeg zapovjednika SFOR-a.

"U BiH postoji potpuni konsenzus kada je u pitanju zamjena snaga i Predsjedništvo će uputiti dopis Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se o tome donijela odgovarajuća rezolucija", kazao je Tihić.

Peter Feith je kazao kako će uspostavom misije EUFOR-a Europska unija pojačati svoju nazočnost u BiH i dobiti dodatni instrument koji treba potaknuti dalju provedbu reformi.

Feith i Serry u Sarajevu su još jednom upozorili kako vlasti BiH za sada ne surađuju dovoljno s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), što je velika zapreka daljem približavanju te zemlje euro-atlantskim integracijama.

Članovi izaslanstava NATO-a i EU tijekom dana razgovarali su i s Visokim predstavnikom za BiH Paddyjem Ashdownom, a poslijepodne će u Banjoj Luci voditi razgovore s dužnosnicima Republike Srpske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙