FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: NACIONALNI AKCIJSKI PLANOVI PODIZANJA KONKURENTNOSTI

BRUXELLES, 11. listopada 2004. (Hina) - Zemlje članice Europske unije(EU) bit će zadužene izraditi nacionalne planove za poticanje rasta izaposlenosti u okviru nastojanja EU da dosegne svoj ambiciozni ciljpremašivanja SAD-a kao najkonkurentnijeg gospodarstva u svijetu,objavio je danas The Financial Times.
BRUXELLES, 11. listopada 2004. (Hina) - Zemlje članice Europske unije (EU) bit će zadužene izraditi nacionalne planove za poticanje rasta i zaposlenosti u okviru nastojanja EU da dosegne svoj ambiciozni cilj premašivanja SAD-a kao najkonkurentnijeg gospodarstva u svijetu, objavio je danas The Financial Times.

Očekuje se da taj prijedlog bude jedna od ključnih preporuka tima na čelu s bivšim nizozemskim premijerom Wimom Kokom, koji će ovoga tjedna dovršiti svoje izvješće o poticanju rasta i zaposlenosti u EU.

Očekuje se da će njegov tim potvrditi kako europski ambiciozni 10-godišnji plan prestizanja američkog gospodarstva uvelike zaostaje za rasporedom. Također će preporučiti fokusiranje na manje ciljeva.

Kok će predstaviti svoje izvješće čelnicima EU-a na sastanku na vrhu 5. studenoga. Dužnosnici bliski njegovom timu kažu da će u izvješću vjerojatno biti predloženo da svaka zemlja članica dogovori svoj akcijski plan s ostatkom EU, uklanjajući prepreke rastu i zapošljavanju.

Tzv. Lisabonska agenda, odnosno EU strategija o konkurentnosti pokrenuta 2000. uključuje 12-ak ciljeva širokog raspona, od smanjivanja emisije štetnih plinova i bio diversifikacije do sigurnosti na moru.

Fokusiranjem na nekoliko ciljeva i zahtijevanjem od EU čelnika da potpišu nacionalne akcijske planove, Kokov tim vjeruje da će se tako povećati pritisak na one koji ne uspijevaju postići ciljeve. Među najvažnijim ciljevima je onaj o rastu europske zaposlenosti na 70 posto do 2010., sa 64,3 posto koliko je iznosila u 2002., te povećanje stope gospodarskog rasta s dva na tri posto.

Kok je na gospodarskom samitu EU u ožujku zadužen da napiše pregled situacije u Lisabonskom procesu. Njegov tim sastavljen je od poslovnih čelnika, akademika i sindikata.

Novi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je kako očekuje da se njegov petogodišnji mandat ocjeni prema uspjehu EU-a u približavanju lisabonskim ciljevima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙