FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Bozanić: trebamo promicati kulturu zahvaljivanja

ZADAR, 10. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatske biskupskekonferencije (HBK) i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uvečerašnjoj je homiliji u katedrali Sv. Stošije pozvao sve vjernike dau svojim zajednicama promiču kulturu zahvaljivanja.
ZADAR, 10. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u večerašnjoj je homiliji u katedrali Sv. Stošije pozvao sve vjernike da u svojim zajednicama promiču kulturu zahvaljivanja.

Kardinal Bozanić predvodio je večeras, uz koncelebraciju svih hrvatskih nadbiskupa i biskupa, svečano euharistijsko slavlje u zadarskoj katedrali Sv. Stošije kojim je počelo i 29. jesensko plenarno zasjedanje HBK-a koje će trajati do 14. listopada.

Zahvalnost Bogu, istaknuo je kardinal Bozanić, spada u bitne dimenzije vjere jer uključuje spoznaju i priznanje Božjega milosrđa i dobrote prema nama.

Jer, rekao je kardinal, "kad malo bolje promotrimo svoj život doista ostajemo zatečeni činjenicom da nam je sve darovano, koliko smo toga primili potpuno besplatno i kolike su nam mogućnosti svakodnevno na raspolaganju".

Rekavši kako je svaka euharistija novi poticaj da u svakodnevici vjerodostojno živimo ono što ispovijedamo, kardinal Bozanić ustvrdio je kako je to često mukotrpna zadaća jer je suvremeni svijet pun izazova, često vrlo oprečnih kršćanskim vrijednostima.

"Jedan od prisutnijih izazova u našem društvu u tranziciji je relativiziranje vrednota, stalno miješanje bitnoga i nebitnoga, trošenje snaga, vremena i novca na potpuno marginalne stvari dok se ono bitno zamagljuje i stavlja u drugi plan", istaknuo je predsjednik HBK-a.

Naime, dodao je Bozanić, "svjedoci smo sve učestalijega banaliziranja stvarnosti što se očituje u površnom pristupu ozbiljnim životnim temama, podcjenjivanja životnih stavova koji se oslanjaju na Božju objavu i traženja naoko suvislih razloga za propagiranje ponašanja koja blago rečeno vrijeđaju zdrav razum".

Stoga je, istaknuo je kardinal Bozanić, providonosno da je Sveti Otac na početku novoga tisućljeća, nakon godine Krunice, proglasio godinu Euharistije.

Kardinal Bozanić napomenuo je kako baš danas u Guadalajari u Meksiku počinje Međunarodni euharistijski kongres kojim po odredbi pape Ivana Pavla II. počinje Euharistijska godina koja će trajati do listopada 2005.

Zato se, rekao je, "ovom euharistijom u katedrali sv. Stošije želimo u duhu otvoriti velikom zajedništvu Katoličke crkve koje se ovih dana očituje u slavlju Međunarodnoga euharistijskog kongresa".

Istaknuvši kako "Krist danas treba vjerne svjedoke koji će vlastitim primjerom života posvjedočiti i pokazati kako jedino život po vjeri dubinski ispunja čovjeka", kardinal Bozanić zaključio je da su hrvatskom društvu potrebni ljudi koji će vratiti vjeru u dobrotu i poštenje, koji će svojom dosljednošću i nepotkupljivošću vratiti među ljude povjerenje načeto mnogim prijevarama te pozvao vjernike da bez krzmanja preuzmu odgovornost za zajednicu u kojoj živimo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙