FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za Ustav i Poslovnik: Bebić nije prekršio Poslovnik

ZAGREB,6. listopada(Hina) - Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik danasje većinom glasova utvrdio da potpredsjednik Hrvatskog sabora LukaBebić nije prekršio Poslovnik, tijekom jučerašnjeg predsjedavanjasaborskim zasjedanjem, kada nije udovoljio HSS-ovu zahtjevu zaodređivanje stanke.
ZAGREB,6. listopada(Hina) - Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik danas je većinom glasova utvrdio da potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nije prekršio Poslovnik, tijekom jučerašnjeg predsjedavanja saborskim zasjedanjem, kada nije udovoljio HSS-ovu zahtjevu za određivanje stanke.

Za odluku da Bebić nije prekršio Poslovnik, odnosno da je pravilno postupio jer potpredsjednica HSS-ova Kluba, Ljubica Lalić, sinoć nije precizno obrazložila zahtjev za stankom - glasovalo je pet članova Odbora iz redova HDZ-a te zastupnik bošnjačke manjine Šemso Tanković.

Protiv takve odluke, uz Ljubicu Lalić, glasovali su članovi Odbora Ingrid Antičević Marinović (SDP) te Slaven Letica (HSP), ocjenjujući da je Bebić prekršio Poslovnik.

Prije glasovanja članovi Odbora za Ustav i Poslovnik vodili su, na trenutke, žestoku raspravu o tome je li dovoljan razlog za stankom - koju je na sinoćnjem saborskom zasjedanju zatražila zastupnica Lalić - bila njena tvrdnja da su se tijekom izlaganja oporbenih zastupnika koji su prosvjedovali zbog preskakanja točke dnevnog reda, "dogodile neke stvari i izrečene neke riječi".

Potpredsjednik Sabora Bebić i zastupnik HDZ-a Emil Tomljanović rekli su da "neke stvari i riječi" nisu dovoljan razlog za stanku, te da je Poslovnik nedavno i izmijenjen kako se stanka ne bi određivala bez valjanog razloga, odnosno kako ne bi dolazilo do opstrukcije rada Hrvatskog sabora.

HSS-ova zastupnica kazala je da nije željela ponavljati izjave zastupnika, "jer su riječi i neugodna atmosfera u sabornici još bili u živom sjećanju zastupnika".

Dodala je i da joj predsjedavajući zasjedanja, Luka Bebić, nakon što je tražila stanku, nije dopustio da obrazloži razloge već da je "samo 'objavio' kako se u sabornici ništa nije dogodilo.

"Poslovnik je evidentno prekršen i nije bilo volje za njegovim poštivanjem", drži zastupnica HSS-a Lalić.

U tome mišljenju poduprla ju je zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović, rekavši kako su u sabornici "svi znali koje su se stvari dogodile i koje su riječi izrečene". Ocijenila je da je potpredsjednik Sabora Luka Bebić "voluntaristički primijenio Poslovnik".

I član Odbora, zastupnik HSP-a Slaven Letica, ocijenio je da je predsjedavajući Bebić sinoć osporio legitimno pravo HSS-a na stanku, napomenuvši HDZ-u da je "netaktički bilo Bebiću prepustiti vođenje sinoćnje sjednice zbog akutnog psihološkog stresa koji je pretrpio zbog izbornog poraza u Metkoviću".

Na te riječi uzvratio je Florijan Boras (HDZ), rekavši da zastupnica HSS-a Ljubica Lalić nije na sinoćnjem saborskom zasjedanju htjela obrazložiti zahtjev za stankom zbog "trajnog političkog stresa, izazvanog izborima 23. studenoga prošle godine".

HSS-ova zastupnica Lalić na to je pak izjavila da je zastupnik "Boras ovim istupom samo potvrdio da se članstvo u partiji preko noći može zamijeniti članstvom u stranci, a da se mentalitet mijenjati ne može".

Burnu raspravu obuzdao je predsjednik saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik, Dražen Bošnjaković, pozvavši članove Odbora da glasuju, na što je, većinom glasova, saborski Odbor utvrdio da potpredsjednik Sabora Luka Bebić nije prekršio Poslovnik.

Najavio je i da, bude li to potrebno, Odbor može inicirati nove izmjene Poslovnika i jasnije odrediti uvjete za određivanje stanke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙