FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svaki četvrti hrvatski radnik ima problema s alkoholom

Hrvatska-alkoholizam-ovisnostiSvaki četvrti hrvatski radnik ima problema s alkoholom

ZAGREB, 10. listopada 2004.(Hina) -

Svaki četvrti hrvatski radnik je alkoholičar ili se nalazi na pragu ovisnosti o piću, procjenjuje predstojnik Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice Vlatko Thaller.

Pozivajući se na istraživanja o alkoholizmu na poslu, koja su provedena u posljednih 20 godina, Thaller tvrdi da je oko 11 posto zaposlenih ovisno o alkoholu, a još 15 posto ih prekomjerno pije.

Stručnjaci drže da u Hrvatskoj ima oko 240.000 alkoholičara, što je šest posto ukupne populacije.

Iako je zabranjen na radnom mjestu, alkohol je sveprisutan i pije ga se gotovo posvuda neovisno o zanimanju i stručnoj spremi, rekao je Thaller u razgovoru za Hinu.

Zbog prirode posla, pijanstvo se lakše uočava u građevinarstvu ili komunalnim službama, a teže u intelektualnim zanimanjima.

Uz zdravstvene i socijalne, alkoholizam na poslu uzrokuje i ekonomske probleme zbog smanjenja radne sposobnosti, pada produktivnosti, rasta broja nesreća, šteta, bolovanja i izostanaka s posla, te gubljenja ugleda tvrtke.

Najnoviji podaci Američkog nacionalnog instituta za zdravlje pokazuju da radnici koji piju izostaju s posla između 15 i 20 posto više nego ostali, a situacija je slična i kod nas, kaže Thaller.

Ustanovljeno je također da je kod alkoholičara i onih koji prekomjerno piju do 30 posto veći broj nesreća na radu.

Alkoholičari i manje zarađuju. Američko istraživanje ukazuje da su njihovi kućni budžeti zbog smanjenje učinkovitosti prosječno manji između 17 i 31 posto.

Alkoholizam odnosi i velika proračunska sredstva budući da na našim psihijatrijskim ustanovama 30 posto ukupnih pacijenata čine alkoholičari, a uz to oni češće obolijevaju od zloćudnih bolesti i bolesti krvožilnog sustava, kaže Thaller.

No, zabrinjava što u Hrvatskoj ni danas ne postoje planovi prevencije alkoholizma na radnom mjestu, a u smislu liječenja i rehabilitacije alkoholičara na radu ništa nije poduzeto.

"Ni danas nema nikakve službe koja bi se bavila prevencijom alkoholizma i opijanja već se sve mjere svode na administrativno disciplinske postupke", kaže Thaller.

Iako je Zakonom o radu zabranjeno unošenje alkohola kao i dolazak na posao pod utjecajem alkohola, internim pravilnicima uglavnom nije uređen postupak utvrđivanja alkoholiziranosti radnika, kaže specijalista medicine rada iz Hrvatskog zavoda za medicinu rada Igor Jelčić.

On smatra da bi radnike trebalo bolje educirati o štetnosti alkohola, pa bi im nakon primanja u radni odnos trebalo uručiti informativne brošure o zabrani alkohola na radnom mjestu.

Drži također da prevencija alkoholizma ne bi trebala imati samo represivne mjere već i pozitivan pristup.

Ipak, pijane radnike koji nisu ovisni o alkoholu treba kažnjavati jer se oni samovoljno dovode u stanje nesposobnosti za rad, kaže predstojnik Klinike za psihijatriju.

Pijanog ovisnika treba promatrati drugačije jer on bez čašice ne može funkcionirati. "Riječ je o bolesti, pa u tom slučaju pijanstvo uvjetuje bolovanje uz obvezno određivanje liječenja", ističe Thaller.

Svakodnevni život pak donosi brojne upozoravajuće priče. Mladić (24) iz Međimurja ostao je radi alkohola bez posla, žene, kuće i tri auta.

Iako u tvrtki nisu uočili njegovu sklonost alkoholu, mladić je, nakon što se suočio s obiteljskim problemima, na nagovor oca otišao na liječenje u Zagreb.

Nakon što je poslodavac saznao gdje se nalazi donio mu je kući radnu knjižicu. Nije dobio otkaz, ali mu nije produžen ugovor.

"Šef je poručio da će za mene biti posla, ali pretpostavljam da će me postaviti na lošije radno mjesto", rekao je mladić koji će ovih dana izaći iz bolnice.

Prije liječenja žena mi je zaključala vrata kuće, a punica me istjerala iz druge kuće koju je darovala meni i ženi, i jednostavno sam shvatio da mi je život propao, kaže mladić koji se propio u drugom razredu srednje škole.

"Sad sam dobro, ali kad okrenem film u glavi upitam se gdje mi je otišlo šest godina života. Imao sam tri auta, žena mi je promjenila bravu, sve sam izgubio zbog alkohola".

Piše: Mario Vrandečić

(Hina) xmvr ymd

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙