FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za nedjelju, 10. listopada

ZAGREB, 10. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zanedjelju, 10. listopada.
ZAGREB, 10. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za nedjelju, 10. listopada.

ZAGREB - Deseti jubilarni susret najtežih vojnih invalida Domovinskoga rata u organizaciji Bedema ljubavi. Na susretu će sudjelovati i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. (11 sati, Dom hrvatske vojske, Stančićeva 4, restoran " Zvonimir").

ČAKOVEC - Središnja državna i svehrvatska svečanost Dana kruha - dana zahvalnosti za plodove zemlje pod pokroviteljstvom Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Hrvatskoga sabora. Organizatori četrnaestih Dana kruha - dana zahvalnosti za plodove zemlje su Pokret prijatelja prirode "Lijepa naša" i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uz potporu Hrvatske radiotelevizije, Hrvatskoga katoličkog radija i drugih medija te Zavoda za školstvo Mostar. Tijekom listopada svečanosti blagovanja kruha uz prikaz različitih plodova zemlje održavat će se u svim osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima, đačkim domovima, različitim ustanovama, granama i ograncima "Lijepe naše" te da brojnim drugim mjestima diljem Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine.

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatske elektroprivrede (HEP) u povodu povezivanja jugoistočne Europe s glavnim dijelom europske kontinentalne mreže za prijenos električne energije (UCTE) koje se koordinira iz sjedišta HEP-a. (14 sati, prostorije HEP-a , Ulica grada Vukovara 37, dvorana 122/NDC).

- Do sada razdvojeni elektroenergetski sustavi jugoistočnoga i kontinentalnoga dijela Europe ponovno će se u nedjelju spojiti u jednu mrežu. Operativno taj će se tehnički zahtjevan posao voditi iz Nacionalnoga dispečerskog centra HEP-a u Zagrebu.

- Najosjetljiviji dio posla - postupno puštanje u rad pet 400 kilovoltnih dalekovoda (u Ukrajini, Mađarskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini), koji će povezati do sada odvojene mreže, počet će u 9,10 sati. Ne bude li neočekivanih problema taj bi dio posla trebao biti gotov za nekoliko sati, odnosno do 12 ili 13 sati.

- Rekonekcijom će se ponovno uspostaviti jedinstvena europska elektroenergetska mreža koja je razdvojena prije 13 godina početkom srpske agresije na Hrvatsku te okupacijom i uništenjem Trafostanice (TS) Ernestinovo, a u BiH uništenjem TS Mostar. Stručnjaci rekonekciju smatraju energetskim događajem godine, a stvorit će jednu od najvećih sinkronih sustava u svijetu (za oko 400 milijuna ljudi), proširit će mogućnosti trgovanja električnom energijom te omogućiti uključivanje zemalja jugoistočne Europe u tržište Europske unije.

ZAGREB - Svaki četvrti hrvatski radnik je alkoholičar ili se nalazi na pragu ovisnosti o piću, procjenjuje predstojnik Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice Vlatko Thaller. Pozivajući se na istraživanja o alkoholizmu na poslu, koja se provedena u posljednjih 20 godina, Thaller tvrdi da je oko 11 posto zaposlenih ovisno o alkoholu, a još 15 posto ih prekomjerno pije. Stručnjaci drže da u Hrvatskoj ima oko 240.000 alkoholičara što je šest posto ukupne populacije. (tema: "Svaki četvrti hrvatski radnik ima problema s alkoholom", piše Mario Vrandečić, 58 redaka).

Dežurni urednici:

prijepodne/poslijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

poslijepodne/navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/ 4808 600

telefaks: 01/ 4808 822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙