FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JEDRENJE: KURETOV PIU30 OSTAO NA JEDNOJ POBJEDI

ZAGREB, 10. listopada 2004. (Hina) - Talijanska jedrilica Piu39, nakojoj kao prvi Hrvat na Americas Cupu jedri i Karlo Kuret, nijeuspjela doći do pobjede četvrtoga dana pripremne regate u Valenciji.
ZAGREB, 10. listopada 2004. (Hina) - Talijanska jedrilica Piu39, na kojoj kao prvi Hrvat na Americas Cupu jedri i Karlo Kuret, nije uspjela doći do pobjede četvrtoga dana pripremne regate u Valenciji.

Klub sa jezera Garda izgubio je prvo od sunarodnjaka sa jedrilice Luna Rossa diskvalifikacijom, jer zbog problema sa glavnim jedrom nisu uspjeli u zadanom vremenu proći proceduru starta. Piu39 je potom za dvije minute izgubio plov sa Novozelanđanima, a kako su se problemi sa glavnim jedrom nastavili bez borbe su predali dvoboj branitelju naslova Americas Cupa švicarskom Alinghiu.

Bio je to uzbudljivi dan u vodama ispred Valencie, jer su zbog puknuća vinčeva i jedara utrke morali predati francuski brodovi K-Challenge i Le Defi, a potom je zbog tehničkih problema odustala i južnoafrička Shosholoza.

Dan se najviše isplatio Novozelanđanima i Luna Rossi, koja je u najzanimljivijem plovu uvjerljivo bila brža od američkog BMW Oraclea. Nakon osam regata vode Emirates Team New Zealand i Luna Rossa sa po sedam pobjeda, Team Alinghi ima šest, a Kuretov Piu39 je na pretposljednjem mjestu sa jednom pobjedom.

Osvajanjem Americas Cupa - najprestižnijeg i najstarijeg jedriličarskog natjecanja - lani u Aucklandu švicarski Alinghi je dobio i pravo domaćinstva organizacije utrke u 2007. koju je nakon raspisa i natječaja udijelio španjolskoj Valenciji. Kako će se Americas Cup prvi puta voziti u Europi, Švicarci su nastojali privući što veću medijsku pozornost i prije samoga natjecanja, pa su uveli sustav pripremnih natjecanja (Act) kojih će biti čak devet, a koji će posadama i brodovima omogućiti sjajnu pripremu za "pravi" Americas Cup, koji traje čak pet mjeseci. Pripremne regate održavat će se širom Europe, prvi "Act" je prije mjesec dana u Marseilleu završio pobjedom favorita BMW Oraclea, a nije nevažno što će se ukupni poredak nakon devet regata računati kao jedna kvalifikacijska serija natjecanja izazivača na pravom Americas Cupu, koja će izravno odlučivati o polufinalistima. Pobjednik natjecanja izazivača, što se službeno zove Louis Vuitton Cup, u travnju 2007. će se u seriji na pet pobjeda boriti za naslov Americas Cupa sa braniteljem Alinghiem.

POREDAK NAKON OSAM REGATA:

1. Luna Rossa (ITA/James Spithill) 7 pobjeda

2. Emirates Team New Zealand (NZL/Dean Barker) 7

3. Team Alinghi (ŠVI/Peter Holmberg) 6

4. BMW Oracle Racing (USA/Chris Dickson) 5

5. K-Challenge (FRA/Thierry Pepponet) 3

6. Le Défi (FRA/Phillipe Presti) 3

7. +39 (ITA/Luca Devotti) 1

8. Team Shosholoza (JA/Geoff Meek) 0

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙