FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JEDRENJE: 2000 BRODOVA NA 36. BARCOLANI

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Najmasovnija jedriličarska regata nasvijetu - tršćanska Barcolana - predstavila je svoje 36. izdanje naposebnoj tiskovnoj konferenciji u Zagrebu, na kojoj je nazočio itaktičar prošlogodišnjeg pobjednika Alfa Romea Lorenzo Bressani.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Najmasovnija jedriličarska regata na svijetu - tršćanska Barcolana - predstavila je svoje 36. izdanje na posebnoj tiskovnoj konferenciji u Zagrebu, na kojoj je nazočio i taktičar prošlogodišnjeg pobjednika Alfa Romea Lorenzo Bressani.

Sa lanjskim rekordima od čak 1982 jedrilice, više od 24.000 jedriličara, te 250.000 gledatelja Barcolana je potvrdila kultni status među ljubiteljima jedrenja, a od ovogodišnje regate, koja će se održati 10. listopada, Tršćani očekuju nove rekorde.

Predstavnici organizatora Fabio di Simone i Mauro Parladori predstavili su novosti vezane za samu regatu, ali i popratna zbivanja, zbog kojih je Trst čak sedam dana jedriličarsko i zabavno središte regije. Po prvi puta je unutar Barcolane uvedena nova klasa "SuperMaxi" u kojoj će se ravnopravno natjecati jedrilice preko 19 metara, dosad hendikepirane jer su se morale natjecati sa puno lakšim brodovima.Predstavljen je i novi logo i maskota natjecanja, a Tršćani su iskoristili priliku da najave kandidaturu za organizaciju Svjetske izložbe EXPO 2008., gdje se natječe sa Zaragozom i Solunom. Ukoliko dobijemo EXPO, kazali su organizatori, bit će od ogromne važnosti za Trst, regiju Friuli-Venezia Giulia i Italiju, ali i za Hrvatsku, budući da će EXPO-zona obuhvaćati površinu od 300-tinjak kilometara, a time i našu zemlju.

Barcolana je privukla pozornost i Europske Unije koja će po prvi puta biti službeni pokrovitelj tom natjecanju, a očekuje se i dolazak predsjednika Europske komisije Romana Prodia. Među gotovo 2000 brodova iz cijelog Sredozemlja, a lani je došla i jedrilica iz Novog Zelanda, na Barcolani u pravilu sudjeluje i 80-tak hrvatskih posada, a tako će biti ove godine.

Zahvaljujući generalnom sponzoru regate Generaliu konferenciji je nazočio i najperpektivniji hrvatski jedriličar Marin Mišura, koji će u klasi "finn" naslijediti Karla Kureta. Splićanina Mišuru narednih godina očekuju velika natjecanja sve do Olimpijskih igara u Pekingu 2008., gdje je najveći kandidat za toliko željeno prvo olimpijsko jedriličarsko odličje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙