FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH TVRDI DA JE U CAVTATU PRODANA NJEZINA IMOVINA

Hrvatska-susjedi-sporoviBIH TVRDI DA JE U CAVTATU PRODANA NJEZINA IMOVINASARAJEVO,28. rujna 2004. (Hina) - Bosna i Hercegovina službeno jezatražila od Hrvatske da spriječi prodaju imovine bivše bolnice uCavtatu, smatrajući je svojim vlasništvom, piše u utorak Oslobođenje.
SARAJEVO,28. rujna 2004. (Hina) - Bosna i Hercegovina službeno je zatražila od Hrvatske da spriječi prodaju imovine bivše bolnice u Cavtatu, smatrajući je svojim vlasništvom, piše u utorak Oslobođenje.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić poslao je u ponedjeljak službeno pismo hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i zatražio poduzimanje mjera kojima će se spriječiti prodaja imovine bivše bolnice za djecu, za koju tvrdi da je vlasništvo Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS).

Terzić u pismu kaže da je riječ o veoma vrijednoj imovini BiH te da su "u hrvatskom pravosuđu počinjene nezakonitosti u suprotnosti s Aneksom G Sporazuma o sukcesiji", kojega je ratificirala i Republika Hrvatska.

Premijer BiH podsjeća da je pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku u tijeku stečajni postupak nad Specijalnom bolnicom za dječje bolesti u Cavtatu, čija je cjelokupna imovina vlasništvo države BiH, piše sarajevski list.

Terzić hrvatsku stranu posebice upozorava kako je sud u Splitu 1993. nezakonito donio odluku o oduzimanju vlasništva BiH nad ovim objektom. Odluka je nezakonita, drže u Sarajevu, jer je tada vladalo ratno stanje, a u takvoj situaciji sva vlasnička prava miruju.

Bosni i Hercegovini je, uz to, onemogućeno na vrijeme zaštiti svoja prava, jer za odluku splitskoga suda nitko nije znao, stoji u Terzićevu pismu.

Stečajni upravitelj kojega je imenovao Trgovački sud u Dubrovniku u ponedjeljak je na licitaciji prodao oko dvije tisuće četvornih metara zemljišta, "u vlasništvu" bivše bolnice poduzeću Konel iz Cavtata.

Bosanskohercegovačka državna televizija (BHT 1) u ponedjeljak je ovo prikazala kao prvorazredni skandal. Predstavnik KCUS-a dr. Mehmed Ljuta, koji je bio nazočan otvaranju pristiglih ponuda, no bez prava istupanja, kazao je za Oslobođenje da je čin prodaje bio potpuno nezakonit čega su očevidno bili svjesni i brojni potencijalni kupci.

Od četrdesetak zainteresiranih na licitaciji se pojavio samo predstavnik Konela.

Pravni zastupnik KCUS-a Almir Dervišbegović izjavio je kako se prodaja obavljena u ponedjeljak nikako ne treba smatrati konačnom jer će uslijediti žalba Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙