FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PUTIN: DRŽAVNE ENERGETSKE TVRTKE MOGU SE NATJECATI ZA JUKOS

MOSKVA, 24. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik VladimirPutin danas je dao zeleno svjetlo državnim energetskim kompanijama dadaju ponude za kupnju Jukosove imovine, u slučaju da je porezne vlastiodluče prodavati u okviru naplate ogromnog poreznog duga tog naftnoggiganta.
MOSKVA, 24. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je dao zeleno svjetlo državnim energetskim kompanijama da daju ponude za kupnju Jukosove imovine, u slučaju da je porezne vlasti odluče prodavati u okviru naplate ogromnog poreznog duga tog naftnog giganta.

"Vlada ne planira nacionalizirati Jukos, strpati ga sebi u džep", kazao je Putin. "No, dođe li do prodaje njegove imovine tada svaka kompanija, uključujući one u vlasništvu države, ima pravo sudjelovati", dodao je.

Putinovi komentari potvrdili su strahovanja ulagača da bi Jukos mogao platiti najveću moguću cijenu za političke ambicije svojeg osnivača Mikhaila Hodorkovskog, te da bi njegova sibirska naftna postrojenja mogla pasti u ruke državnih kompanija.

Hodorkovskome se sudi zbog prijevare i izbjegavanja poreza, dok je njegova kompanija suočena s ukupno sedam milijardi dolara visokim poreznim potraživanjima za 2000-2001. Ulagači ističu da bi taj iznos mogao prerasti 10 milijardi dolara nakon revizija razdoblja od 2002-2004.

Jukos je do sada uspio namaknuti ukupno 2,2-2,4 milijarde dolara te je opetovano od države zatražio da mu radi prikupljanja gotovine omogući prodaju imovine koja nije vezana uz bazno poslovanje, te da odmrzne njegove bankovne račune kako bi mogao financirati svoje dnevne operacije.

Poreznici su zaprijetili prodajom Jukosovog baznog sibirskog naftnog postrojenja Juganska, zaslužnog za 60 posto od njegove ukupne proizvodnje od 1,7 milijuna barela nafte dnevno. Vlada je za procjenu tog postrojenja unajmila ulagačku banku Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Analitičari Jugansk procjenjuju na oko 16 milijardi dolara, iznos koji si niti jedna ruska kompanija ne bi mogla priuštiti. No, oni ističu da bi valuacija, koja se očekuje prije kraja rujna, mogla biti znatno niža ako se država okoristi prijetnjom povlačenjem Juganskovih licenci za proizvodnju nafte, što bi mu moglo smanjiti cijenu na 1-2 milijarde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙